Private skal forsikre investeringer med fremsyn

Store investorer ruster sig til aktiefald blandt andet ved køb af optioner. Men derivater er ikke for private, som skal have en mere langsigtet tilgang til markedets udsving, mener strateger.

Private skal tænke langsigtet og ikke kaste sig ud i at lege med finansielle instrumenter som de store investorer, hvis markedet vender, mener chefstrateg i Nordea Henrik Drusebjerg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Wesseltoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Aktiemarkedets strålende første halvår af 2013 har fået de store investorer - pensionsselskaber og formueforvaltere - til at frygte, at de gode tider snart er slut, og derfor polster de sig til fremtiden. Men de fremgangsmåder, de professionelle bruger, er ikke noget, private investorer skal kopiere.

Ved at nedbringe andelen af aktier og investere i såkaldte derivater - finansielle instrumenter som optioner, hvis værdi følger prisudviklingen på andre produkter eller rentesatser - forsikrer de store investorer sig mod en eventuel nedtur, men den strategi er kun for de store spillere med de store tegnedrenge.

»Skattemæssigt er det ikke smart for private at tænke i derivater. Derivater er mere kortsigtede og meget omkostningsfulde,« siger Jesper Langmack, direktør og aktiechef i PFA Kapitalforvaltning.

PFA er et af de selskaber som netop har investeret i derivater nu, da et positivt marked sender prisen på beskyttelse ned. Så snart der er panik, stiger priserne, men en privat investor skal ikke panikke og bruge en masse penge i huj og hast.

»Jeg vil råde private til at have en langsigtet holdning og råde dem til fortsat at have en forholdsvis høj aktiehandel og så eventuelt købe ind i de defensive selskaber og højudbytteaktier, som typisk ikke er så følsomme over for det generelle marked,« siger Jesper Langmack.

Den holdning er han ikke ene om. Lars Møller Pedersen, aktiestrateg i Jyske Bank, mener også, der er god mening i at balancere sin portefølje og ikke kun tænke i grønne tal og pile opad. For følger markedet kurven fra de foregående år, taber kurserne pusten i løbet af året.

»Det handler ikke om, hvorvidt markedet vender lige nu, men om 2013 er anderledes end de foregående år. Det er almindelig sund fornuft at balancere sin portefølje. Det har ikke noget med markedet lige nu at gøre, det er bare den tilgang, man altid skal have,« siger han.

Derfor råder han private investorer til at se på to ting - diversitet og eksponering.

»Dels kan man sørge for at have en portefølje med god diversitet i forskellige aktivklasser, sådan at man ikke skal være bekymret for sin aktieposition alene. Man kan for eksempel sørge for også at have obligationer eller eje en investeringsforening, som gør en dyd ud af ikke at være korreleret med aktiemarkedet,« siger Lars Møller Pedersen og tilføjer:

»Men man kan også kigge på aktieeksponering og se, om der er en mulighed for at forsikre noget af den med likvide, tilgængelige finansielle produkter. En balance har både positivt og negativt afkast.«

At der har været massiv fremgang på aktiemarkeder, behøver dog ikke betyde, at der er en stagnation eller værre på vej. Henrik Drusebjerg, aktiestrateg i Nordea, peger på tal fra USA, Kina og Japan som viser økonomisk fremgang, og det er det, der skal til for at løfte virksomhedernes indtjening og dermed aktiekurserne.

Skulle det dog vende, råder han også private til at styre udenom de komplicerede finansielle instrumenter og i stedet søge obligationer som forsikring.

»Man skal have en balanceret pulje af investeringer med aktier og obligationer, som trækker i hver sin retning. Så hvis det går galt på aktiemarkedet, og vi får en korrektion, så har man noget, der hiver den anden vej, for i øjeblikket giver obligationer et negativt afkast,« siger Henrik Drusebjerg og tilføjer:

»Det er lidt som at have en forsikring. Det koster noget og det giver kun noget, hvis uheldet er ude.«