Private investorer skal ikke frygte hedgefonde

Hedgefonde og aktivistfonde er atter kommet på dagordenen, efter at det er kommet frem, at GN Store Nord har fået to udenlandske hedge- og aktivistfonde som storaktionærer. Men private investorer skal ikke nødvendigvis være bekymret for hedgefondene.

Aktivitiske hedgefonde kan bidrage til en stigende aktiekurve, hvis de får virksomheden til at iværksætte aktionærvenlige tiltag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Andahl / Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En aktivistisk og dedikeret hedgefond, der virkelig presser ledelse og bestyrelse til at iværksætte aktionær-venlige tiltag, kan nemlig bidrage til stigende aktiekurser, vurderer analytiker. Derfor kan de aktivistiske hedgefonde i nogle tilfælde være en fordel for den private investor.

”Der er tilfælde, hvor det skaber en meget positiv reaktion, fordi det fremmer tiltag i virksomheden, og der skabes opmærksomhed og tro på, at det kommer til at gå godt”, vurderer aktieanalytiker fra Handelsbanken Klaus Ørtoft Madsen.

Klaus Ørtoft Madsen ønsker ikke at kommentere de to fonde i GN, men siger i en generel kommentar, at de positive forventninger, der nogle gange skabes, når fondene øger deres ejerandele, selvsagt ikke er nok til at holde aktiekursen oppe.

”Hvis det ikke bliver fulgt op af initiativer, der skaber fundamental værdi, vil effekten fortage sig, men hvis de bidrager til konkrete positive tiltag og dermed skaber værdi, er det en fordel”, siger han.

Pres på ledelsen
Skal hedgefondene påvirke aktiekursen positivt, skal de dog have en særlig aktivistisk karakter.

”De (aktivistiske hedgefonde, red.) involverer sig i konstruktiv dialog med ledelsen eller ved at hjælp af direkte pres. Det er generelt det, man kender de aktiviske fonde på. I forhold til aktieudviklingen kan man blot konstatere, at de er meget shareholdervalue-orienteret. De vil maksimere aktiekursen, og derfor vil der som oftest være et fint match med den private investors interesser”, siger Klaus Ørtoft Madsen.

I mange tilfælde kan fondene dog blot betragtes som en almindelig investor, siger han.

Her bliver han bakket op af Bjarne Østergaard, aktierådgivningschef i Nordea.

”Hedgefonde kan være helt almindelige investorer. Man kan ikke forvente noget bestemt eller drage nogle konklusioner af, at hedgefonde ejer store andele. Om det er dit navn, mit navn eller hedgefondene, der står for aktien, betyder som udgangspunkt ikke noget, men fondene kan have forskellig adfærd”, siger han.

For et par dage siden meddelte Parvus Asset Management og Marathon Asset Management, at de nu hver ejer mere end fem pct af aktierne i GN Store Nord, men ifølge Klaus Ørtoft Madsen har den udmelding ikke haft nogen indflydelse på udviklingen af GN-aktien, der den sidste tid har været stigende.

”Den er steget, fordi aktien var utrolig billig, fordi der var mange positive elementer i årsrapporten, og fordi der har været positive signaler fra det amerikanske høreapparatsmarked”, siger han om GN-aktien, der efter lang tids dyk nu stiger igen.