Private investorer har samlet set tabt på Nets-aktier

En gennemgang af tal fra Nationalbanken, som Finanswatch har foretaget, viser, at de private investorer samlet set har lidt et betydeligt tab på at købe aktier i betalingsformidleren Nets.

En gennemgang af tal fra Nationalbanken, som Finanswatch har foretaget, viser, at de private investorer samlet set har lidt et betydeligt tab på at købe aktier i betalingsformidleren Nets. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Det skyldes især, at de valgte at sælge ud, da kursen faldt. Til gengæld står store udenlandske investorer til at få gevinster på hundredvis af millioner, forklarer branchemediet.

På papiret står de investorer, som købte Nets-aktier ved børsnoteringen 23. september sidste år, til at få et afkast på 10 pct. - forskellen på emissionskursen på 150 kr., og så de 165 kr. som et konsortium nu byder for betalingsselskabet.

»Kort efter børsnoteringen ved udgangen af september sidste år, ejede de danske husholdninger, herunder lønmodtagere og private erhvervsdrivende, 4,3 pct. af alle Nets-aktier, og samlet set var 18,4 pct. af aktierne på danske hænder, når man regner de aktier med, som blev købt af banker, investeringsforeninger, pensionskasser og af virksomheder, herunder private investeringsselskaber,« skriver Finanswatch.

Ved udgangen af juli i år var de danske husholdningers andel imidlertid kun 2,4 pct. af Nets-aktierne, og i alt lå blot 11,1 pct. af betalingsformidlerens aktier på danske hænder.

Det betyder, at da Nets-aktien først den 12. juli i år kom tilbage på emissionskursen på 150, har alle de investorer, som købte Nets-aktier ved emissionen og senere solgte deres aktier, tabt penge.

Udenlandske investorers ejerandel i Nets er steget fra 81,6 pct. til 88,9 pct. Knap 40 pct. ligger i det Luxembourg-selskab, som kapitalfondene Bain Capital og Advent International ejer.

»Nationalbankens tal viser med andre ord, at de private investorer, og i øvrigt også de professionelle danske investorer, har solgt ud af deres Nets-aktier, i takt med at aktiekursen var på en deroute fra 150 kr. til 105,90 kr. midt i marts. Derfor går de de danske investorer i betydeligt omfang glip af den budpræmie i forhold til børskursen, som det nye kapitalfonds-konsortium nu tilbyder,« konkluderer Finanswatch.

/ritzau/FINANS