Private investorer har koldsved

Private investorer står for langt størstedelen af handlerne på Kinas børser. Mange af dem er førstegangshandlende, der ikke fik hele opsvinget med. De er de største tabere efter flere ugers kinesisk aktienedtur.

Langt størstedelen af handlerne på børserne i Kina foretages af private investorer. I alt har Kina omkring 90 millioner amatørinvestorer. Her er det en investor i Fuyang i den centrale Anhui- provins, der følgerne onsdagens akitekurser. Foto: An Ming/EPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sidste gang Berlingske talte med 49-årige Shao Jun, var han i hopla. Han var en af mange millioner kinesere, der havde åbnet en aktiekonto i begyndelsen af året, og kunne fortælle om, hvordan værdien af investeringerne var skudt i vejret på få måneder. Det var i slutningen af april.

»Vi er meget begejstrede. Alle tjener penge. Selvfølgelig er der en risiko, men i år burde alle kunne tjene mellem 50 og 100 procent på deres investering,« forklarede Shao Jun dengang. I dag er han ikke meget for at tale om det.

»Det er som at gnide salt i såret,« siger han.

Hele hans overskud er væk. Det samme gælder for mange af hans venner. I en periode fra efteråret og frem til midten af juni var aktierne et emne, alle kunne enes om at glædes over i Kina.

I modsætning til de fleste lande i Europa og i USA står enkeltpersoner for langt størstedelen af handlerne på børserne i Kina. I alt har Kina omkring 90 millioner amatør-investorer.

De første skrækhistorier er dukket op

En af dem er Lin Jinxia, der for fem år siden kom til Beijing med sin mand, hvor de siden har arbejdet som migrantarbejdere. Sammen har de en søn på fire. Efter at have hørt på naboer og bekendtes snak om den uendelige optur på aktiemarkedet, placerede familien i maj størstedelen af deres opsparing i fire aktier. Over 200.000 kroner i alt. Et enormt beløb for en migrantfamilie fra Sydkina. I dag er aktierne halvdelen værd.

»Jeg har mistet så mange penge, som jeg har arbejdet så hårdt for. Nu bliver jeg nødt til at spare og skære ned på mine udgifter. Vi tjener ikke meget, det var alt sammen penge fra hårdt arbejde,« fortæller hun i et interview med BBC.

Lin Jinxias familie er langtfra alene. Ifølge en undersøgelse foretaget af den kinesiske internetportal Sina har omkring en fjerdedel mistet over 50 pct. af værdien af deres investering siden nytår. Særligt de investorer, der har købt aktier for lånte penge, risikerer at havne i en alvorlig knibe – og dem er der mange af. Antallet af kinesere, der har lånt penge hos børsmæglere for at købe aktier, er tredoblet det seneste år. Ikke overraskende er de første skrækhistorier om desperate skæbner og sågar selvmord begyndt at dukke op.

Aktiefeberen er for mange blevet afløst af koldsved.