Private investorer har is i maven

Finanskrisen har ikke skræmt de danske investorer. Når aktierne dykker, bevarer de nu roen i stedet for at sælge ud.

Foto: SØREN BIDSTRUP

De danske investorer er blevet langt mere kritiske og kloge, når de skal ud og investere i aktier eller sælge ud. Stort set alle investorer holder igen og slår koldt vand i blodet, når en aktie falder i stedet for hurtigt at skille sig af med den.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af Userneeds for det nordiske investeringsselskab, Skagen Fondene. Her har 83 pct. svaret nej til, at de sælger ud af aktierne, når kursen dykker.

»Det er jo vigtigt altid at foretage en individuel analyse og vurdering, når ens investeringer falder i værdi, men grundlæggende skal man passe på med at paniksælge eller for den sags skyld panik-købe. Så når så mange af de private investorer generelt har is i maven og ikke vil sælge eller købe, så vidner det om et folk af kloge investorer,« siger Søren Risager Rasmussen, der er kundechef hos Skagen Fondene.

Men det er ikke alle investorer, der kører efter den helt rigtige strategi. Undersøgelsen viser også, at 23 pct. af investorerne vil købe flere aktier, når det går godt og markedet er stigende. En strategi som Søren Risager Rasmussen ikke er glad for. Det kan i mange tilfælde være for sent, fordi du går glip af opsvinget.

»Det er jo en rigtig god fornemmelse, når investeringerne stiger. Men det betyder også, at køber man flere aktier, når de er steget, så køber man til en højere pris. Og det er stik imod almindelig sund fornuft. Normalt bliver en vare jo mindre efterspurgt, når prisen stiger, men desværre gælder det ikke for aktier. Her er der en tendens til, at man bliver mere købsvillig jo højere priserne er, og det viser vores undersøgelse desværre også. Som investor skal man turde gå mod strømmen, hvilket vil sige at sælge lidt ud af sine aktier, når de stiger og turde at købe yderligere op, når aktiepriserne falder,« siger Søren Risager Rasmussen.

Men det, at størstedelen af investorerne investerer fornuftigt er i følge Søren Risager Rasmussen et tegn på, at finanskrisen ikke har formået at skræmme folk helt.

»Undersøgelsen tyder på, at danskerne ikke har ladet sig skræmme af finanskrisen og de voldsomme dyk aktiemarkedet tog umiddelbart herefter. Det er både overraskende og meget positivt, for investeringslysten er en vigtig brik til at holde hjulene i gang,« siger han.