Private investerer milliarder i udskældte aktiefonde

Investorerne har fyldt den store indkøbsvogn godt op med investeringsforeninger i år, selv om de danske investeringsforeninger gennem længere tid har været i skudlinjen fra flere sider,

Investeringsforeningerne er bl.a. blevet kritiseret af Finanstilsynet og af professorer, og sidste år viste en analyse fra analysebureauet Morningstar, at 7 af 10 aktiefonde over en periode på tre år ikke var i stand til at levere det afkast, som de havde stillet investorerne i udsigt.

Det skriver Finans.dk

På trods af dette skød investorerne sidste år 20,2 mia. kr. i investeringsforeningernes aktiefonde, der er målrettet private investorer. Frem til udgangen af november i år ligger tallet på 17,7 mia. kr., viser tal fra investeringsforeningernes brancheforening, Investeringsfondsbranchen. I Dansk Aktionærforening peger man på, at der er plads til forbedringer i branchen.

»Investeringsforeninger er et fint produkt til at få en god risikospredning, som mange af vores medlemmer benytter sig af. Men omkostningerne er fordoblet,« siger Jens Møller Nielsen, direktør i Dansk Aktionærforening, med henvisning til tal fra analysebureauet Morningstar, som peger på, at omkostningerne formentlig vil stige fra ca. 4 mia. kr. i 2010 til 8 mia. kr. i 2015.

I Forbrugerrådet Tænk er man kritisk over for udviklingen.

»Hvis man er langsigtet investor, vil det for rigtig mange være bedre selv at købe aktier og obligationer, da det er billigere,« siger Troels Holmberg, seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk til Finans.dk.

Investeringsfondsbranchen ser det store køb af aktiefonde som et skulderklap fra investorerne. At netop aktiefonde er populære, skyldes det lave renteniveau, lyder vurderingen fra foreningen, der afviser kritikken.

»Det er også billigere at reparere sin egen bil, men det er ikke nødvendigvis den bedste løsning for alle. I Danmark har vi nogle rigtig gode fonde,« siger Anders Klinkby, der er adm. direktør i Investeringsfondsbranchen.