Private gambler med risikofyldte investeringer

I en tid, hvor C20-indekset sætter rekord, vil investorerne have mere. Stadig flere private spytter penge i gearede investeringer. Der er kommet et nyt investorpres, siger bankerne, mens aktionærforeningen advarer om grådighed.

Fortrinsvist private investorer er i højere grad ebegyndt at geare deres investeringer, og det bekymrer bl.a. Niels Mengel, der formand i Dansk Aktionærforening. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

For en gruppe danske investorer er det ikke længere nok at få dagens almindelige kursstigning som gevinst. De vil have mere.

Efterspørgslen på de såkaldte gearede investeringer i alle afskygninger er steget meget kraftigt de senere år, fortæller såvel fondsbørsen som en række banker til Berlingske.

Det er fortrinsvist private investorer, der i højere grad er begyndt at geare deres investeringer, og det bekymrer Niels Mengel, der formand i Dansk Aktionærforening.

»Den optur, vi har haft på aktiemarkedet, ligner meget de forgående forstået på den måde, at den skaber noget grådighed. Folk kan godt se, at man ikke kan hente 30 procent igen i år på aktier, og så spørger de: Hvordan tjener vi så penge? Og så gearer man,« siger Niels Mengel.

Han oplever selv den stigende interesse for gearing, når han og aktionærforeningen er på messe. Men særlig i en tid, hvor aktiemarkedet sætter rekord på rekord, giver det aktionærformanden en dårlig smag i munden.

»Vi ser ofte de ting accelerere i slutfasen af en optur på grund af grådigheden. Spekulation er grundlæggende ikke usundt, men vi nærmer os nok nogle niveauer, hvor det er usundt.«

Respekt kræves

Formålet med at geare sine investeringer er temmelig simpelt: Man øger sin eksponering over for stigninger eller fald i for eksempel et indeks eller en aktie.

Kursstigningen eller -faldet bliver med andre ord ganget med en faktor, som man oftest selv vælger. Det kan være, man har en Vestas-aktie med en gearing på fem. Hvis vi tager udgangspunkt i sidste fredags handel, så steg vindmølleproducenten med 1,53 pct. på fondsbørsen, men i den gearede portefølje ville den stigning være 7,65 procent. A.P. Møller - Mærsk faldt omvendt med 1,91 procent i fredags, så i den gearede portefølje havde faldet været 9,55 pct.

Man kan både geare sine investeringer efter, om man tror, markedet falder eller stiger, og det kan gøres på mange forskellige måder. For eksempel gennem et lån, et dertil indrettet certifikat eller et andet finansielt produkt.

En af de banker, der udbyder et finansielt produkt til gearing, er Saxo Bank. Her fortæller nordisk direktør Martin Ernst, at de såkaldte CFDer har været i kraftig vækst i Danmark og mere generelt. Hans analyse er, at der er kommet en bedre forståelse for produkterne i takt med, at privatinvestormarkedet er blevet mere modent.

»Den kundegruppe, der har drevet det, er ganske almindelige mennesker, der har interesse for og erfaring med investering. De vil måske gerne have eksponering mod USA, men ikke mod dollaren, og så køber de et CFD-produkt, men det kan også være kunder, som for eksempel gerne vil geare deres investering i emerging markets,« siger han.

Også hos online-børsmægleren Nordnet oplever man den stigende interesse for gearing af investeringer. Vækstsegmentet er såkaldte certifikater, hvor man ikke kan tabe mere end sit indskud, men omvendt kan geare rigtig højt.

»Det er for de meget aktive kunder med meget høj risikovillighed. Daytraderne, der handler på daglig basis, og gerne vil tage en høj risiko, kigger mere og mere på de produkter, hvor du har gearing op til 10-15 gange af porteføljen,« siger Max Gandrup, der er landechef for Nordnet.

»Man skal have meget respekt for de her produkter, for det kan gå meget hurtigt med at tabe hele sin formue. Lige så sjovt det er med ti gange gearing, når markedet går op, lige så surt er det, når det går den anden vej.«

Ikke for alle

Certifikaterne, som Max Gandrup omtaler, er også et vækstsegment hos de nordiske storbanker. På Københavns Fondsbørs udbydes certifikaterne, men med en noget mere moderat gearing på maksimalt tre. Også her er handlen med gearede produkter eksploderet, og fondsbørsen har oplevet massive vækstrater, siden certifikaterne blev introduceret i 2011. Alene i de første syv måneder af 2015 omsatte man for seks milliarder kroner i kategorien, hvoraf cirka 80 procent er certifikater med gearing.

Blandt de banker, der udbyder dem, er Nordea og Handelsbanken. Hos sidstnævnte kan Esben Bøgeholdt Kæmpegaard, chef for bankens formueprodukter, godt genkende billedet af, at interessen for produkterne har taget til.

»Den har været markant og støt stigende over de seneste år. Specielt med åbningen af muligheden for at investere pensionsmidler har givet efterspørgslen et ekstra løft. Dette løft skyldes i høj grad den lempeligere beskatning ved investering via pensionsmidler,« siger han.

Hos Handelsbanken er det mest private kunder og erhvervskunder med en pæn portion investeringsmæssig erfaring, der køber certifikaterne. Risikoen ved produkterne er naturligt nok højere end risikoen ved at almindeligt aktiekøb, men Esben Bøgeholdt Kæmpegaard understreger, at man maksimalt kan tabe det beløb, som man har sat i certifikaterne. Man står altså ikke med gæld bagefter.

»Desuden er det vigtigt at pointere, at det jo altså ikke er alle og enhver, vi tillader at handle produktet. Det er et komplekst produkt, set ud fra et risikomæssigt synspunkt, og derfor er vi også meget grundige i forhold til rådgivningen af kunder, så vi er sikre på, at de forstår funktionalitet og risici forbundet med at handle gearede certifikater,« siger han.

Nordea topper

Det er dog den nordiske konkurrent, Nordea, der sidder på størstedelen af handlen med certifikaterne med en markedsandel på omkring totredjedele.

»Det er helt tydeligt, at vi oplever en stigning i salget af certifikater, for der er et segment af erfarne og aktive investorer, der efterspørger dem. Stigningen hænger også sammen med, at det er et relativt nyt produkt, men det har samlet set stadig en begrænset udbredelse,« siger chef for opsparing og pension i Nordea Anne Buchardt og fortsætter:

»Det er vigtigt at sige, at du kun kan geare med en faktor to. De er også indrettet sådan, at du ikke kan tabe mere end dit indskud. Dermed er risikoen begrænset. Det er mere et produkt, som giver nye manøvremuligheder i markedet.«

Fornuftig risiko

Hos Københavns Fondsbørs har man med tilfreds noteret sig den store interesse for certifikaterne. Salgsdirektør Sylvester Andersen er godt tilfreds med den risiko, produkterne har i dag med deres gearing på to til tre gange.

»Jeg har svært ved at forestille mig, at vi på vores markedsplads kommer til at have 20 gange gearing, som vi ser på andre markedspladser. Jeg synes, vi har et meget passende niveau. Men om vi på sigt skal have andre produkter ind med fire-fem gange gearing, det vil jeg ikke være afvisende overfor,« siger han.