Private dummer sig med aktier

En større analyse af alle danske aktiehandler viser nu, at private mister formuer på aktiemarkedet. Det gælder både når markedet går op og ned. Mange har nemlig en meget kedelig tendens til at købe på toppen og sælge på bunden.

Private aktionærer køber og sælger alt for ofte, og tilmed også på de helt gale tidspunkter - mener de professionelle. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Private småsparere klarer sig - set under ét - yderst ringe på aktiemarkedet. I en længere periode fra 2003 og frem til nu, hvor C20-indekset på det danske aktiemarked er steget med 50 procent fra tæt ved 200 til nu aktuelle 300, har private investorer set under ét tabt 1,5 procent.

Det viser en analyse, som afdelingsdirektør Sune Worm Mortensen fra Nykredit har udarbejdet.
Han har fået materiale stillet til rådighed fra Værdipapircentralen (VP), hvor man kan se samtlige handler med aktier på det danske marked i de sidste fem år delt på typer af investorer.

Tallene viser, at private næsten helt systematisk og måned efter måned får et mindre afkast end markedet generelt, og også mindre end hvad flere investeringsforeninger trækker hjem.

Private sælger hurtigt

Det er når markedet suser op, og kurserne stiger kraftigt, at de private sælger for hurtigt. Men de taber også mere end markedet generelt, når kurserne rasler ned.

»Normalt er det en god strategi, når det handler om aktier, at købe og beholde over flere år. Men problemet med de fleste små private investorer er, at de ikke kan holde sig i skindet. De køber og sælger alt for ofte, og tilmed også på de helt gale tidspunkter,« siger Sune Worm Mortensen.

Han tilføjer, at aktiemarkedet gennem det sidste år eller mere endnu har svinget usædvanligt meget både op og ned. Det har gjort det ekstra vanskeligt at være investor.

»Så hvis folk aldrig før har prøvet at investere i aktier og begynder nu, så svarer det til at tage en børnehaveklasse ud på en motorvej for at lære dem om trafik. Risikoen for, at der sker uheld, er helt enorm,« siger Sune Worm Mortensen.

Ikke overraskende ser Nykredit, de store banker og andre finanshuse hellere, at danskerne satte alle deres sparepenge i investeringsforeninger, som de selv tjener enorme summer på.

»Det er rigtigt, at det koster noget at have penge placeret i en investeringsforening. Men ud over at få en professionel forvaltning af sine penge, får man også en form for adfærdsstyring. Det er mindst lige så vigtigt. For private kan ikke holde nallerne væk, når de ejer aktier. De handler frem og tilbage og taber stort på det,« siger Sune Worm Mortensen.

At småsparerne ofte dummer sig på aktiemarkedet og taber mere, end de tjener, skyldes også, at de handler med følelserne og ikke ud fra iskolde og superrationelle betragtninger.

De fleste kører gerne langt efter billig benzin, ligesom mange jævnligt går på tilbudsjagt i det lokale supermarked.  Men når det gælder investeringer, gør de fleste det modsatte. De køber dyrt på toppen, og undlader at købe, når kurserne rasler ned. Det samme gør sig for så vidt gældende for bolighandler. Efter priserne er faldet markant, er aktiviteten blevet markant lavere. Også på boligmarkedet vil de fleste hellere købe, når priserne er høje.