Private bløder mest på aktier

2008 var virkelig et rædselsår for de private investorer, der har tabt betydeligt mere på deres investeringer end andre investorer.

Private er ramt hårdest af aktienedturen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox

Ifølge nye tal fra Danmarks Nationalbank er de privates investeringer i gennemsnit mere end halveret i 2008, mens andre investorer i gennemsnit kun har mistet 45 procent af værdien på grund af finanskrise og dernæst markant afmatning af verdensøkonomien.

Helt præcist har husholdningerne i gennemsnit haft et kurstab på 56 procent på deres aktier svarende til 215 milliarder kroner.
Samtidig er aktieandelen i husholdningernes investeringer gennem året faldet fra 32 til 24 procent.

"Det tegner et billede, der er kendt fra andre undersøgelser: Når det går skidt, har private investorer en tendens ikke at ville sælge aktier, og dermed indkassere et tab, mens professionelle er mere fokuserede på at begrænse tabet. Samtidig har private investorer en klar tendens til især at investere i de ting, der er steget for nyligt, og undgå dem, der er faldet. På den måde er private investorer i alvorlig fare for at snyde sig selv," påpeger privatøkonom i Danske Bank Las Olsen.

Tallene afspejler også at husholdningerne er mere tilbøjelige til at eje bankaktier, som har fået en af de største øretæver i 2008.

Tallene inkluderer ikke tab på pensionsopsparinger, og samlet regner Danske Bank med, at husholdningerne har tabt op mod 450 milliarder kroner på finansmarkederne sidste år.

Oven i det kommer et fald i boligpriserne i størrelsesordenen 158 milliarder kroner.

"Normalt betyder aktietab ikke alverden for dansk økonomi, for vi har ikke samme tradition for en bred aktiekultur som i mange andre lande. Men tab som i 2008 kan ikke undgås at tynge privatforbruget yderligere nedad. Vi regner med, at aktietabene i sig selv vil barbere 1,5 procent af privatforbruget over to år," vurderer Las Olsen.