Prispres skaber panik på herregårde

Der er stigende panik på markedet for herregårde og store ejendomme til produktion af korn, svin og mælk. Det afviser ejendomsmæglerbranchen dog.

Aalholm Gods. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Liebhaverejendomme, godser og store produktionslandbrug i den dyreste vægtklasse koster mange millioner kroner. Op mod en halv snes danske godser i luksusklassen er sat til salg til pæne tocifrede og trecifrede millionbeløb. Hertil kommer, at et ukendt antal storlandbrug, såkaldte »produktionslandbrug«, er til salg.

Men priserne på markedet for både herregårde og store ejendomme til produktion af korn, svin og mælk er imidlertid hårdt presset. Det er uhyre svært af skaffe finansiering fra banker og realkredit til køb af den slags ejendomme.

»Der er panik på markedet. Ejendomsmæglerne får ikke rigtig solgt noget, fordi potentielle købere ikke kan låne penge,« siger en anonym kilde med solidt kendskab til finanssektoren og landbruget.

Aktører på markedet er urolige og nervøse, fordi handelen står i stampe. Købere til godser og landbrug er der, siger nogle ejendomsmæglere, mens andre ikke kan bekræfte det.

Lige nu er der »udsalg« af ejendomme på en af Danmarks største herregårde Aalholm med hovedsæde ved Nysted på Lolland. To af Aalholms mindre godser, Saunsøgaard og Gottesgabe, er sat til salg hos »Landbrugsmæglerne«, der er en af Danmarks største mæglervirksomheder inden for store produktionsejendomme, godser og skov. Aalholms bestyrer er boet efter milliardæren og erhvervsmanden Stig Husted-Andersen, der døde for et par år siden. Udbudspriserne på de to ejendomme ved Nakskov ligger på henholdsvis 78 og 65 mio. kr. Aalholm omfatter et par tusinde hektar med planteavl, besætninger med kødkvæg og fem tusinde hektar skov, savværk, jagtvæsen og gårdbutik.

»Vi solgte rimeligt godt med ejendomme sidste år. Det er noget vrøvl, at priserne på jord skal ned på 80.000-100.000 kr.«


Årsagen til den pressede situation på markedet for store ejendomme er, at man på grund af landbrugets generelt vanskelige finansielle situation har svært ved at fastsætte reel markedspris på, hvad landbrugsjord skal koste pr. hektar. I den forløbne uge sagde en ekspert til Berlingske Business, at man for at få gang i jordsalget og gjort det muligt at få et ordentligt afkast på investeringen må have banket jordpriserne ned på mellem 80.000-100.000 kr. pr. hektar. Det er langt under Finanstilsynets vejledende priser til banker med landbrugslån. Tilsynets anbefaling ligger på 120.000-160.000 kr. pr. hektar.

Ophobning af gæld bekymrer

Finanssektoren ser med bekymring på, at dansk landbrug har ophobet en samlet gæld på 370 mia. kr. Både landmænd og andre investorer har længe haft svært ved at opnå finansiering i pengeinstitutter og banker til køb af landbrugsjord og -ejendomme, men også udvidelse af produktion.

Ole Roug Jacobsen, indehaver af ejendomsmæglerfirmaet »Ejnar Jensen« i Næstved, der formidler salg af godser og skove i hele landet, erkender, at både potentielle sælgere og købere er gået i venteposition.

»Jeg vil ikke sige, at der er panik. Alle er jo gået lidt i venteposition for at se, hvordan det her udvikler sig,« siger Ole Jacobsen.

Skyldes det, at markedet for salg er frosset til lige nu, da man ikke ved, hvor prisen skal være?

»Det er rigtigt. Men der er heller ikke nogen, der bare for enhver pris går hen og sætter deres ejendom til salg. Alle afventer, at man finder et stabilt niveau for priserne for landbrugsjord. Der er megen usikkerhed på markedet omkring priserne på landbrugsjord,« siger han.

Så derfor er det svært at sælge de store ejendomme?

»Det ligger meget tungt,« siger Ole Jacobsen.

Aalholm-ejendomme »reserveret«

Statsautoriseret ejendomsmægler Erling Bøndergaard fra »Landbrugsmæglerne« vil ikke medgive, at det står sløjt til på ejendomsmarkedet, sådan som andre mener. Hans firma har fået til opgave at sælge Aalholm-besiddelserne Saunsøgaard og Gottesgabe. På mæglerfirmaets hjemmeside står der, at de er »reserveret«, dvs. at der er købere. Men ejendommene er ikke solgt, erkender han.

»Vi solgte rimeligt godt med ejendomme sidste år. Det er noget vrøvl, at priserne på jord skal ned på 80.000-100.000 kr. Sandheden er, at ejendomspriserne stort set har været uændret i 2011. F.eks. er der fin interesse for at købe jord, og planteproducenterne fik gode priser på deres produkter sidste år. Producenterne har også gode priser nu. Det er ikke umuligt at låne penge, hvis man har en solid drift og økonomi,« siger Erling Bøndergaard.

Hvor mange ejendomme firmaet har solgt, vil han ikke sige. Ifølge Danmarks Statistik blev der i tredje kvartal af 2011 solgt 44 landbrugsejendomme over 100 hektar mod 48 i samme kvartal 2010. Opgørelsen fortæller intet om, hvor mange store liebhaverejendomme, godser og produktionsejendomme der blev solgt, men tendensen de seneste fire-fem måneder har været nedadgående.