Prisforskel på olie er udjævnet

Det er tilbage til »det normale« for oliepriserne, hvor Nordsøolien Brent og den midtamerikanske WTI-olie mandag koster stort set det samme.

Efter omkring 2½ år med højere pris på Brent-olien, er WTI mandag tilbage som den dyreste af de to referenceolier. Fold sammen
Læs mere
Foto: STEFAN WERMUTH

Sådan lyder vurderingen fra Jyske Bank.

Historisk set har de to priser gået hånd i hånd, men i 2011 åbnede der et prisspænd op, der på et tidspunkt nærmede sig 30 dollar per tønde, eller en præmie på mere end en tredjedel for Brent-olien.

»Det amerikanske marked havde i 2011 en stor lageropbygning af lagrene i Cushing, der er leveringspunktet for WTI. Infrastrukturen gør det ikke muligt at »vælte« overforsyningen videre ud i det globale marked. For det andet havde vi det arabiske forår, hvor urolighederne i Mellemøsten og Nordafrika pålagde risikopræmie i forhold til forsyningsbilledet fra området, og hvor den nordeuropæiske Brent-olie har tæt sammenhæng,« forklarer Jeppe Tokkesdal Jensen fra Jyske Banks råvareafdeling.

Efter omkring 2½ år med højere pris på Brent-olien, er WTI mandag tilbage som den dyreste af de to referenceolier med en pris på 108,66 dollar per tønde mod 108,38 dollar for Brent.

»Vi ser nu er dels forbedret olieinfrastruktur i det amerikanske marked, der har muliggjort, at de bugnende lagre lidt lettere har fået ben at gå på, så at sige. De seneste måneder har vi set nedbringelse af de amerikanske olielagre, der nu er på det laveste niveau i et halvt år. Samtidig støtter det generelle finansmarked den amerikanske WTI-olie, med en forventning om en amerikansk økonomi hurtigere ude af finanskrisens skygge end Europa,« siger Jeppe Tokkesdal Jensen til Ritzau Finans.

Han forventer ikke, at Brent-WTI-spændet igen vil begynde at udvide sig i samme grad, efter at det er »normaliseret«.