Prisen på Bitcoin på himmelfart: På et enkelt døgn er den steget med 700 dollar

Siden verdens største virtuelle valuta for første gang passerede den magiske grænse på 5.000 dollar torsdag, er prisen eksploderet. På et enkelt døgn er prisen på bitcoin steget med yderligere 700 dollar og bliver aktuelt handlet til omkring 5.700 dollar.

Prisen på bitcoin er på raketfart. I 2011 kostede den virtuelle valuta 1 dollar, men fredag bliver den handlet til historisk høje 5.700 dollar. Fold sammen
Læs mere
Foto: GEORGE FREY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bitcoin passerede torsdag formiddag en psykologisk grænse på 5.000 dollar og siden er prisen eksploderet.

Verdens største virtuelle valuta er på blot et enkelt døgn steget med omkring 700 dollar og bliver aktuelt handlet til 5.670 dollar, viser tal fra Coindesk.

Bitcoins prisudvikling har for alvor taget fart i 2017 målt i dollarværdi, hvor bitcoin er steget fra omkring 1.000 dollar i starten af året og nu bliver handlet til mere end det femdobelte.

Hos danske bitcoin-forhandler 123Bitcoin.dk har man den seneste tid oplevet en markant stigning i efterspørgslen på den virtuelle valuta. Virksomhedens stifter og direktør i virksomheden, Fredrik Grothe-Eberhardt, mener blandt andet, at bitcoin nu har passeret en psykologisk milepæl, som for alvor sætter skub i prisudviklingen:

»Der er klart en »fear of missing out«. Folk vil meget gerne ind, og de vil meget gerne ind hurtigt. Når prisen bryder i gennem det højeste niveau nogensinde og passerer et rundt tal som 5.000 dollar, skaber det nogle psykoligiske effekter,« siger han, og tilføjer:

»Samtidig har vi over sensommeren oplevet en ny gruppe af kunder, som henvender sig til os. Fra over 95 procent mænd i alderen mellem 16 og 35 år, ser vi nu, at hr og fru Danmark også har taget det til sig. Vi oplever for eksempel et stigende antal kvinder og klart flere ældre danskere generelt, som investerer i bitcoin.«

Den massive prisstigning sker til trods for, at bitcoin den seneste tid har mødt modstand fra både finansverdenen og blandt andet kinesiske myndigheder.

I sidste måned gik både Nordea og Danske Bank i kødet på bitcoin, som de ikke har nogen planer om at rådgive om. Det skete i forbindelse med, at en af verdens mest magtfulde bankmænd, administrerende direktør i den amerikanske investeringsbank JP Morgan, Jamie Dimon, kaldte bitcoin for et bedrag:

»Det er et bedrag, og jeg er ærlig talt chokeret over, at nogle ikke kan se det, for hvad det er,« sagde Jamie Dimon til Financial Times og kaldte bitcoin for »værre end tulipan-blomster,« med reference til det hollandske kollaps i tulipanpriser i 1637, som menes at være den første prissætningsboble.

Den bemærkning tager Coinifys medstifter dog ikke for gode varer, idet han peger på, at JP Morgan selv handler med bitcoin derivater:

»Det var jo meget ironisk, at han kaldte det svindel og fup, når man samtidig kunne se, at hans egne klienter i banken er blandt de mest handlende af det, der hedder bitcoin ETN, som er et derivat af bitcoin, der bliver handlet på Nasdaq,« sagde Lasse Birk Olesen, som ofte bliver betegnet som landets førende bitcoin-ekspert, torsdag til Berlingske Business.

»Bitcoin har mødt modstand lige siden, at den kom i 2009 og er nærmest blevet erklæret død på månedsbasis. Men blandt andet fordi den er decentral, er den også meget modstandsdygtig. Da Kina i sidste måned greb ind over bitcoin-børserne, rykkede meget af handlen bare til Korea og Japan i stedet«.

Siden har Jamie Dimon da også sagt, at han ikke længere vil udtale sig om bitcoin.

I sidste måned bandlyste Kina bitcoin-børser, men nu går rygterne på, at de igen vil åbne op for en reguleret udgave af handlen med den virtuelle valuta. Samtidig har der været en del uro i bitcoin-miljøet, som sandsynligvis vil lede til, at bitcoin bliver til to valutaer for anden gang i år.

Det er særligt de to forhold, som i øjeblikket driver prisen op, mener Lasse Birk Olesen:

»Hvis jeg skal prøve at gætte på nogle af de ting, der får prisen op, er der rygter om, at Kina vil åbne op for bitcoin handel igen og samtidig forventer, at bitcoin igen vil forgrene sig til to valutaer i november, og sidst det skete steg prisen,« sagde han til Berlingske Business torsdag.

Samtidig bliver bitcoins skabt af computerkraft i modsætning til almindelig valuta, som bliver styret af en (central)bank, der kan »trykke« flere eller færre penge. Hvert tiende minut bliver der produceret en fastsat mængde bitcoin, og det betyder, at udbuddet altid ændrer sig i et forudsigeligt tempo.

Når udbuddet er fastsat, og der ikke er en aktør såsom en bank, som kan trykke flere eller færre penge, betyder det, at prisen på bitcoin er meget følsom over for ændringer i efterspørgslen.

Med de store prisstigninger afviser Coinify-medstifter Lasse Birk Olesen ikke, at der kan være tale om en boble:

»Der er helt klart en risiko for, at det er boble på kort sigt. Jeg ville ikke blive overrasket, hvis bitcoin inden for det næste halve år er nede på den halve pris af, hvad den er nu,« sagde han torsdag, og tilføjede:

»Men hvis man kigger længere frem tror jeg stadig, vi er på et meget lavt niveau nu.«