Potentiel Novoseven-rival kan have fået ridser i lakken

Schweiziske Roches potentielle blødermedicin, ACE910, bliver muligvis ikke helt så alvorlig en rival til Novo Nordisks blødermedicin Novoseven som først antaget, vurderer Alm. Brand Markets.

Roche bekræftede i sidste uge oplysninger om, at der har været fire alvorlige tilfælde af bivirkninger i fase 3-studierne med blødermedicinen ACE910, hvilket blandt andet fik konkurrenten Shires aktie til at stige torsdag. Novo faldt derimod støt fra tirsdag til fredag. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Leth Williams
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Roche bekræftede i sidste uge oplysninger om, at der har været fire alvorlige tilfælde af bivirkninger i fase 3-studierne med blødermedicinen ACE910, hvilket blandt andet fik konkurrenten Shires aktie til at stige torsdag. Novo faldt derimod støt fra tirsdag til fredag.

Ifølge Bloomberg News faldt bivirkningerne sammen med brug sammen med enten Shires blødermedicin Feiba eller Novos Novoseven.

- Indtil nu har opfattelsen i markedet været, at der er tale om et meget rent produkt, som vil få en meget stærk label, og det kan man ikke længere nødvendigvis regne med, siger analysechef i Alm. Brand Markets Michael Friis Jørgensen til Ritzau Finans.

ACE910 har længe været anset som en potentielt stærk udfordrer til Novoseven, blandt andet fordi det er meget lettere at tage end eksisterende midler, da det kan tages med et stik under huden og ikke skal skydes direkte i en blodåre. Desuden er det langtidsvirkende og skal af den grund ikke tages så tit.

Midlet har endda allerede taget toppen af Novoseven-salget, inden det overhovedet markedsføres. Det skyldes, at Roche har rekrutteret patienter til sit studie med ACE910 og derved absorberet patienter, der ellers ville have brugt Novoseven eller andres midler, sagde administrerende direktør Lars Rebien Sørensen i forbindelse med halvårsregnskabet.

I årets første ni måneder er salget af Novoseven faldet med 7 pct. til 6,9 mia. kr.

Analytikere estimerer, at salget vil fortsætte ned i de kommende år. I 2018, hvor Roche-midlet kan være på markedet, ventes Novoseven at omsætte for 8 mia. kr. mod 10,1 mia. kr. i 2015 og estimeret 9,4 mia. kr. i år. Det viser estimater indsamlet af Ritzau Estimates op til regnskabet for tredje kvartal.

Koncernfinansdirektør i Novo Nordisk Jesper Brandgaard har heller ikke lagt skjul på, at Roches middel kan gøre indhug i Novo Nordisks forretning.

- Det er specielt patienterne, der bruger Novoseven forebyggende, der kan skifte til Roches nye middel. Samlet vurderer vi, at det er omkring halvdelen af vores forretning inden for Novoseven, der er sårbar, sagde Jesper Brandgaard i forbindelse med halvårsregnskabet.