Positivt marked i Tokyo og Shanghai trods problemer

Der har ikke været meget at glæde sig over for investorerne på de fjernøstlige aktiemarkeder mandag morgen.

An investor looks at stock informations at a trading hall of a securities firm in Shanghai on January 28, 2014. Chinese shares ended lower on worries over market liquidity, dealers said. AFP PHOTO / JOHANNES EISELE Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHANNES EISELE

Alligevel er der stigninger i aktiekurserne i såvel Tokyo som på de kinesiske børser på fastlandet. Det er dog på baggrund af en svækket japanske yen og så dårlige handelsdata fra Kina, at udsigterne til nye lempelser fra myndighedernes side synes at være forestående.

- De kinesiske beslutningstagere er helt og fuldt klar over de potentielle problemer i økonomien og den bias det lægger for mere stimulus, siger portefølje manager Tim Schroeders fra Pengana Capital i Melbourne til Bloomberg News.

Shanghai Composite stiger 0,2 pct., mens CSI 300-indekset øger 0,5 pct. Hongkongs Hang Seng ligger derimod med et fald på 0,6 pct.

Og for at gøre tingene endnu mere mudrede, giver kursfald i USA efter fredagens stærke arbejdsmarkedsrapport anledning til bekymringer.

- De amerikanske jobdata bekræfter sandsynligheden for at Federal Reserve hæver renten omkring midten af i år. Det fangede markedet på det forkerte ben til en vis grad, lyder det fra Tim Schroeders.

Netop en potentiel amerikansk rentestigning har fået den kinesiske vice-finansminister Zhu Guangyao til at reagere.

- Federal Reserve bør overveje den samlede virkning af en beslutningen om en rentestigning, pointerede han i weekenden.

Centralbankens møde i marts ventes ifølge den kinesiske minister at give et fingerpeg om, hvor hurtigt renten vil blive hævet i USA.

Men udsigten til stigende renter i USA giver en styrket dollar over for yen. Og det trækker op på børsen i Tokyo, hvor det toneangivende japanske Nikkei-indeks stiger 0,2 pct., mens det brede Topix -indeks handles 0,3 pct. højere.

De amerikanske aktiefutures ligger med fald på op 0,3-0,4 pct. i Asien.

Indeks Udvikling (%)

--------------------------------------

Nikkei 225 0,2

Topix 0,3

Hongkongs Hang Seng -0,6

China Shanghai Composite 0,2

China CSI 300 0,5

Taiwan Taiex -0,3

Sydkoreas Kospi -0,3

Indiens BSE Sensex -1,2

Singapores STI -0,2

Sydney ASX 200 -0,1

--------------------------------------