Positiv aktiestemning skæmmet af Lundbeck-fald

Der var onsdag læsterlige klø til Lundbeck, som blev straffet for en kraftig nedjustering af selskabets finansielle mål for de kommende to år. Men det var ikke nok til at ødelægge det samlede billede.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

C20-indekset måtte nøjes med en fremgang på 0,3 pct. til 493,74 trods flotte stigninger til især Pandora, der genfandt rytmen efter de seneste to dages kursfald. Pandora toppede det danske eliteindeks med en stigning på flotte 3,8 pct. til 124,5 kr. efterfulgt af NKT, som sluttede 3,6 pct. højere i 203,0 kr.

- Generelt ser det opløftende ud. Vi har fået tyske Ifo-tillidstal, som ser udmærkede ud med det vigtige forventningsindeks, som var lidt bedre end ventet. Det er fortsat de her budgetforhandlinger i USA, som er det altafgørende tema i øjeblikket, men lige nu peger tingene i den rigtige retning, og derfor er man villig til at sende aktierne op, siger aktierådgiver i Nordea Jesper Bamberger til Ritzau Finans.

Lundbeck skæmmede gevaldigt med et fald på 15 pct. til 82,15 kr. Lundbeck må erkende, at selskabets mål for omsætning og driftsresultat i 2013 og 2014 ikke længere holder som følge af investeringer i produktlanceringer og geografiske vækstregioner samt store udgifter til forskning og udvikling.

Medicinalkoncernen venter nu en omsætning i 2013 på 14,1 til 14,7 mia. kr. og et driftsresultat på 1,6 til 2,1 mia. kr. For 2014 ventes en omsætning på cirka 14 mia. kr. og et driftsresultat på 0,5 til 1,0 mia. kr., som i høj grad vil afhænge af succesen af selskabets produktlanceringer. Tidligere var målsætningen en omsætning på minimum 14 mia. kr. og et resultat af primær drift på mindst 2 mia. kr.

- For det første er det overraskende. Men det, som bekymrer os, er, at usikkerheden er stor for de næste år. Der er usikkerhed om, hvor meget generisk konkurrence kan ramme deres produkter, herunder deres antidepressiver, og der sættes samtidig spørgsmålstegn ved udviklingen i 2015, siger Jesper Bamberger og tilføjer, at de øvrige produkter skal gå rigtigt godt, hvis man skal kunne regne Lundbeck-casen hjem.

Nu skal finanshusenes analytikere hjem og regne videre på casen for Lundbecks aktie, og det er Jesper Bambergers forventning, at det vil føre til sænkede estimater og/eller anbefalinger. Han forudser, at medicinalaktien vil få det svært i en længere periode, indtil man får mere indsigt i selskabets fremtid.

Onsdagens nedtur er i øvrigt den største procentvise deroute for Lundbecks aktie siden juni 2009, da selskabet meddelte, at registreringsansøgningen for antidepressivet Lu AA21004 (Vortioxetin) ville blive udskudt med 18-24 måneder. Lundbeck har i år indsendt registreringsansøgninger til både USA og EU.

Blandt sidepapirerne steg Schouw & Co. 6,3 pct. til 143 kr. Investorerne kvitterede for salget af Martin Professional til en værdi på 917 mio. kr. - et salg, der giver en regnskabsmæssig avance på 250 mio. kr.

- Schouw har solgt Martin til en højere pris, end vi havde ventet, og det viser, at den restrukturering, som Martin har været igennem, har været en succes. Vi anbefaler fortsat, at man skal købe Schouw, fordi salget øger sandsynligheden for et tilbagekøb af egne aktier til næste år, siger Jesper Bamberger.

Aarsleff, der varslede et overskud for det nye regnskabsår på 200 mio. kr. før skat, steg 5,8 pct. til 404 kr. Entreprenørkoncernen kom ud af det forgangne regnskabsår 2011/12 med et plus på 166 mio. kr.

Bestyrelsen i Aarsleff foreslår i øvrigt en udbyttebetaling på 10 kr. per aktie for regnskabsåret 2011/12, efter at udbyttet de foregående fire år har ligget på 4,80 kr. per aktie.

TK Development nedjusterede forventningerne efter at have foretaget nedskrivninger og værdireguleringer på 324 mio. kr. i regnskabet for årets første ni måneder. Dermed holder de hidtidige forventninger om et positivt resultat for 2012/13 ikke. Nu ventes et underskud på 300 mio. kr. før skat.

TK Development lukkede 16,7 pct. lavere i kurs 9,75.