Portugals krisetegn udløser brede aktiefald

Aktiepilen vender nedad i Europa onsdag, og Danmark er ingen undtagelse. C20 Cap-indekset falder ved 11.45-tiden 1,2 pct. til indeks 553,12 på en dag, hvor Portugal skaber sur stemning på de europæiske aktiemarkeder.

Landets statsminister, Pedro Passos Coelho, måtte sent onsdag på talerstolen og erklærede, at han ville kæmpe for regeringens overlevelse, efter at to ministre trådte tilbage i et opgør omkring landets sparekurs.

Det har fået investorer til at stille spørgsmålstegn ved, om Portugal vil fortsætte med at følge den nedskæringskur, der er blevet dikteret af IMF, EU og ECB som vilkår for landets hjælpepakke. Det toneangivende aktieindeks i Lissabon dykker omkring 6 pct. og trækker de toneangivende europæiske indeks med sig ned - også

Herhjemme er faldet ikke i samme størrelsesorden for det toneangivende indeks, selv om 19 af 20 aktier falder. Chr. Hansen-aktien indkasserer den største kurslussing efter selskabets skuffende kvartalsregnskab og overraskende nedjustering. Aktien bliver jordet med 4,5 pct. til 191,70 kr.

Selskabets omsætning steg i tredje kvartal af 2012/13 til 192 mio. euro fra 181 mio. euro året før, mens driftsresultatet, EBIT, landede på 52,8 mio. euro. Begge dele skuffede dog i forhold til analytikernes estimater indsamlet af SME Direkt for Ritzau Finans. Markedet ventede, målt på medianestimatet, en omsætning på 197 mio. euro og et driftsresultat på 56,4 mio. euro.

Samtidig er Chr. Hansens egne forventninger til hele året nedjusteret. Nu ser selskabet en organisk omsætningsvækst på 6-7 pct. 7-9 pct. Driftsmarginen, EBIT-marginen, ses nu på 27 pct. mod tidligere over sidste års niveau, der var på 27,2 pct.

- Der er lidt grus i vækstmaskinen, specielt inden for divisionerne Natural Colors og Health & Nutrition, som ikke helt lever op til mine forventninger. Indtjeningen er lidt mere udfordret, end jeg havde ventet, og især Colors var noget under, hvad jeg havde sat næsen op efter, siger aktieanalytiker Morten Imsgard fra Sydbank til Ritzau Finans.

På længere sigt kan det også være, at markedet skal til at revidere sine prognoser for Chr. Hansens vækstbane, efter at selskabet har skuffet to kvartaler i træk, mener analytikeren.

Handelsbanken anlægger dog et mere positivt syn og hæver både sin anbefaling af og sit kursmålet for Chr. Hansen-aktien til henholdsvis "akkumuler" og 218 kr. Det store kursfald fra rekordkursen 223 i april er en god mulighed for at samle aktien op, mener bankens analytikere.

Danske Bank er også blandt de hårdest ramte aktier med et kursdyk på 2,4 pct. til 97,60 kr. Australske Macquarie har nedjusteret sit kursmål til 93,40 kr. per aktie fra 97,50 kr. onsdag, men det er nok nærmere uroen i Europa, der giver nervøsitet om finanssektoren. I Stoxx 600-indekset over de største europæiske aktier er bankaktierne hårdest ramt, og i herhjemme ligger Nordea også dårligt til med et fald på 2,5 pct. til 63,75 kr.

Carlsberg dykker med 1,0 pct. til 501 kr., efter at bryggeriaktien har fået nedjusteret sit kursmål af analytikere hos både Sanford C. Bernstein og Espirito Santo. Førstnævnte finanshus har sænket kursmålet til 750 kr. per aktie fra 775 kr. per aktie, mens portugiserne sætter målet til 470 kr. mod tidligere 500 kr.

Den eneste C20 Cap-aktie i fremgang er TDC, der stiger med 0,3 pct. til 46,00 kr. Ud over sine defensive egenskaber og sin status som dividendecase har aktien fået lidt medvind fra en positiv analyse fra Credit Suisse. Storbankens estimater for TDC ligger foran markedets forventninger - konsensus - selskabets egne, og banken noterer sig en bedring i mobilmarkedet.

Vestas blander sig også i toppen af C20 efter annonceringen af en ordre på 93 MW til Sydafrika. Det er selskabets anden ordre til landet på kort tid, og den kendte ordreindgang i 2013 er nu steget til over 2 gigawatt (GW). Aktien undgår dog ikke at falde i det negative marked og ligger 0,6 pct. lavere i kurs 80,65.

/ritzau/FINANS