Politisk sabelraslen reducerede risikolysten

Efter en positiv start på ugen tog det amerikanske aktiemarked en anderledes negativ vending mandag eftermiddag på Wall Street.

Foto: STAN HONDA. Efter en positiv start på ugen tog det amerikanske aktiemarked en anderledes negativ vending mandag eftermiddag på Wall Street.
Læs mere
Fold sammen

Kommentarer fra den amerikanske udenrigsminister John Karry om, at præsident Barack Obama vil holde den syriske regering ansvarlig for sidste uges gasangreb fik investorerne til at reducere risikoen på bøgerne, mens det efterhånden glemte spøgelse i amerikansk økonomi - det amerikanske gældsloft - igen væltede ud af skabet.

Dow Jones Industrial Average sluttede med et fald på 0,4 pct. i 14.946,46, mens det bredere S&P 500-indeks lukkede med et minus på 0,4 pct. til 1656,78. Teknologiaktierne i Nasdaq-indekset holdt skindet på næsen med et yderst marginalt fald til 3657,57.

Futures på de amerikanske aktieindeks handles med fald på omkring 0,1 pct. i Asien tirsdag morgen.

- Hvis der kommer til at være uro (om situationen i syrien, red.) og hvis der bliver tale om gengældelse, der kan påvirke amerikanske aktiver, bliver investorerne lidt bange. Det er en vis tilbagetrækning fra markedet, så der bliver taget risiko af bordet, siger chefhandler Frank Ingarra fra Northcoast Asset Management i Greenwich, Connecticut, til Bloomberg News.

Præsident Barack Obama vil holde samtaler med allierede og medlemmer af Kongressen og sagde, at "de som har brugt verdens mest farlige våben, skal stilles til ansvar", lød det fra USA's udenrigsminister.

- Uanset hvordan man vender og drejer det, er det utilgiveligt, lød det fra John Kerry i Washington. Han understregede, at beviserne for, at Syriens præsident Bashar al-Assads regime er ansvarlig for sidste uges angreb, der medførte mere end 1300 dødsfald, er "ubestridelige".

Inden John Kerrys kommentarer, var markedet startet i en positiv atmosfære. Friske data for ordreindgang på varige forbrugsgoder faldt med 7,3 pct. på månedsbasis i juli, og med en forventning på et fald på 4,0 pct., vurderede investorerne, at der nu er endnu et lod i vægtskålen for en udskydelse af en nedtrapning af de pengepolitiske lempelser fra Federal Reserves side.

Samtidig kom det amerikanske gældsloft igen i fokus. USA's finansminister Jack Lew appellerede nok engang til Kongressen om at "fjerne truslen for betalingsstandsning" så hurtigt som muligt og hæve landets juridiske låneramme. Ministeriet forudser, at der vil være en kassebeholdning på blot 50 mia. dollar i midten af oktober, og det er utilstrækkeligt til at betale regningerne på ethvert givet tidspunkt.

Tirsdag kan investorerne se frem til offentliggørelsen af forbrugertillidsindekset for august.