Plusser vendt til tab på aktiemarkedet

Morgenstundens moderat positive stemning er vendt, og over middag er de tre store europæiske fondsbørser præget af kursfald.

Deutsche Bank's opdatering for fjerde kvartal trykker stemningen i sektoren. Det danske C20-indeks falder 0,8 pct. til 264,48, da Vestas-plusser mindsker tilbagegangen. DSV bliver også trykket efter det overraskende aktieopkøb i DFDS-koncernen.

Store tab i fjerde kvartal hos Deutsche Bank sender det europæiske banksektorindeks kraftigt ned. På Københavns fondsbørs er der især pres på svensk/danske Nordea, som taber 4,0 pct. til kurs 36,4, mens Danske Bank klare skærene med et fald på 0,8 pct. til kurs 63,0.

Vestas klarer sig bedst i C20-regi med en fremgang på 2,3 pct. til kurs 337, hvilket sker, efter at oliepriserne onsdag og torsdag har stoppet de seneste ugers deroute. TrygVesta går også mod strømmen med en fremgang på 2,3 pct. til 337.

DSV falder 3,3 pct. til kurs 58. Transport- og logistikkoncernen har købt sig til en stor aktiepost i rederiet DFDS ved en aftale med JL-Fondet. DSV bliver medejer af 0JL's aktiepost på 56 pct. af aktierne i rederiet. Det fælles ejerskab af aktieposten i DFDS vil ligge i et nystiftet selskab, Vesterhavet-DSV Holding, der vil være ejet af JL-Fondet med 55 pct. og af DSV med 45 pct. Prisen er 5,5 DSV aktier pr. DFDS aktie, og med betalingen via aktier får DSV også en ny storaktionær. Storaktionærerne i DFDS vil understøtte DFDS' muligheder for at deltage i den fortsatte branchekonsolidering. DFDS løftes 6,5 pct. til kurs 410.

SAS vinder lidt terræn trods den sure stemning. Luftfarts-aktien stiger 1,8 pct. til kurs 33,9, hvilket betyder at den tidligere stigning på godt 5 pct. er reduceret. Nye opkøbsspekulationer florerer, efter at flere aviser herunder Wall Street Journal onsdag skriver, at Air France KLM er interesseret i at fusionere med SAS. SAS meddelte tirsdag aften at selskabet har solgt det mindre spanske flyselskab Aerolineas de Baleares, som har 180 medarbejdere.

Carlsberg ligger 0,3 pct. lavere i kurs 193. Omsætningen i Hanoi-Beer-Alcohol-Beverages Corp. - Habeco, som Carlsberg efter opkøb i marts sidste år ejer 16 pct. af - steg i 2008 med 28 pct. til 5300 mia. dong.Danisco ligger 0,5 pct. højere i kurs 211. Europas største sukkerproducent, Südzucker, har aflagt regnskab for tredje kvartal, og her blev selskabets prognoser for 2008/09 gentaget. Danisco afventer de europæiske konkurrencemyndigheders godkendelse af salget af Danisco Sugar til tyske Nordzucker, og tirsdag blev de tyske konkurrencemyndigheders afgørelse udsat til den 20. februar fra den 26. januar.

RB-Børsen