Plus til C20 med Mærsk i centrum

De danske aktier kunne torsdag ikke følge med de europæiske markeders optur. Således lukkede C20-indekset 0,5 pct. højere i rekord 503,20 efter en stille dag på fondsbørsen. APM tiltrak sig opmærksomhed efter ordre til Lindø-værftet og APM Terminals og NKT fik en storordre i NKT Flexibles.

A. P. Møller Mærsks B-aktie lukkede 2,0 pct. højere i rekordkurs 73.000. Odense Staalskibsværft, der er bedre kendt som Lindø, skal levere seks Ro-Ro skibe til den engelske rederigruppe EPIC Shipping. Skibene skal leveres i 2009 og 2010. Lindø-værftet har de senere år været i økonomisk krise, og værftet er på vej igennem en effektiviserings- og spareplan på 480 millioner kroner.

- Den her ordre fjerner enhver diskussion om vore konkurrencedygtighed og giver arbejde til 600 mand indtil 2010. Jeg vil ikke ind på de økonomiske detaljer, men jeg kan da godt afsløre, at vi ikke indgår aftaler med mindre, vi kan tjene penge på dem, sagde finansdirektør Peter Jann Nielsen fra Odense Staalskibsværft til RB-Børsen.

APM Terminals kommer til at bidrage til det kæmpe Maasvlakte 2 havneprojekt i Rotterdam. APM Terminals skal således drive den ene af to terminaler, mens et konsortium skal drive den anden.

NKT lukkede hele 4,2 pct. i kurs 598. NKT Flexibles fik torsdag en ordre til en samlet værdi af knap 600 mio. kr. fra norske Statoil. Ordren omhandler Nordsø-projekterne Gjøa og Visum, og skal leveres i 2009.

Det er en betydelig ordre, og den understreger, at der er et ekstremt stærkt markedsmomentum i den her industri, sagde analytiker Klaus Kehl fra FIH Capital Markets til RB-Børsen.

Tyske Sudzucker, der er konkurrent til Danisco, blev som ventet hårdt ramt af EU's sukkerreform. Overskuddet i Europas største sukkerproducent faldt i regnskabsårets første kvartal med 90 pct. til 37,3 mio. kr. Det ventes, at Danisco, der steg 0,2 pct. til kurs 419, også vil blive hårdt ramt.

- De får nogle tæsk på indtjeningen, men det gør Danisco også. Selve resultatet ser ret lavt ud, men de fastholder forventningerne til hele året, og det virker ikke som om, de er blevet overraskede over noget, sagde analytiker Stig Nymann fra Gudme Raaschou til RB-Børsen.

Produkttankrederiet D/S Torm steg 2,5 pct. til kurs 226, hvilket var den største stigning i C20-regi. Der var ingen selskabsspecifikke nyheder fra rederiet, men det amerikanske transportsektorindeks lukkede onsdag med en stigning på knap 2 pct., hvilket kan være en drivende faktor. På samme galej var D/S Norden, der oplevede kursstigning for tolvte dag i træk. Tørlastrederiets aktier lukkede 3,1 pct. højere i kurs 415.

RB-Børsen