Pharmexa: Vi kan tillade os at køre på kanten

Efteråret 2007 vil ikke blive set tilbage på med glæde hos biotekselskabet Pharmexa.

En næsten tom pengekasse samt en række skuffende resultater har de sidste seks måneder halveret markedsværdien af selskabet. Telefonen har da også kimet hos administrerende direktør Jacob Schmidt, der har penge til driften af Pharmexa indtil maj.

- Vi har haft masser af oprigninger fra private investorer, som godt vil høre, hvordan det går. De professionelle investorer har jeg ikke hørt fra. De kender godt spillereglerne. Det gode ved biotekselskaber er, at vi har ikke nogen kreditorer. Vi har ikke nogen långiver eller nogen bank, der lige pludselig ringer og vil have sine penge. Derfor går biotekselskaber meget sjældent fallit, og det betyder, at vi kan køre tættere på kanten, da vi har en gruppe aktionærer, der i bund og grund har samme interesse, siger Jacob Schmidt til RB-Børsen.

Pharmexa står i en rigtig uheldig situation, da selskabet er nødt til at skaffe ekstra kapital i en periode, hvor der er stor usikkerhed på aktiemarkederne, og hvor biotek-aktier ikke er de mest eftertragtede. Til januar har selskabet planlagt en kapitaludvidelse.

- Det er selvfølgelig uhensigtsmæssigt i forhold til flere ting. Blandet andet i forhold til en eventuel partneraftale og i forhold til driften af selskabet og den langsigtede planlægning. Men det er forholdsvist almindeligt i biotek. Vi har været der før, og det har andre danske biotekselskaber også, påpeger Jacob Schmidt.

De sidste seks måneder er Pharmexas aktiekurs faldet med 51 pct., således at selskabets markedsværdi fredag eftermiddag var på 404 mio. kr. Jacob Schmidt, der har kaldt efteråret 2007 for den vigtigste periode i Pharmexas levetid, kan da heller ikke skjule sin skuffelse.

- Jeg er også vældig skuffet over aktiekursen. Men det kan jeg ikke gøre noget. Jeg kan kun levere resultater, og i næste uge kommer der flere resultater fra vores programmer. At kursen gør, som den gør er jeg ikke herre over. Firmaet går fint og er sundt, og så må kursen leve sit eget liv, mener Jacob Schmidt.

Den mest fremskredne lægemiddelkandidat hos Pharmexa er lægemidlet GV1001 mod kræft i bugspytkirtlen. I 2009 eller 2010 venter Pharmexa en registrering af lægemidlet, der for tiden er i de afgørende fase-III forsøg. Selskabet er i gang med kliniske forsøg med otte vaccinekandidater, og fredag præsenterede professor Gustav Gaudernack, der er en af opfinderne af GV1001, lægemiddelkandidaten på en international videnskabelig konference.

- Det er første gang, at vi på en videnskabelig konference får et overblik over de samlede resultater opnået med GV1001 indtil videre. Det er en videnskabelig validering af resultaterne til dato, og det er en meget prestigefuld konference, siger Jacob Schmidt, der indrømmer, at positiv omtale er vigtig forud for kapitalforhøjelsen i januar.

- GV1001 er et vigtigt stof og det kommer til at blive en vigtig anticancer-behandling i fremtiden. Jeg kan ikke se noget problem i, at vi forud for en vigtig kapitalrejsning sørger for at holde aktionærerne informerede. Det ansvar har jeg jo som direktør, og jeg kan da ikke ignorere en anerkendt professor, der af mange regnes som en pioner på det her område, som stiller sig op på en konference og fremhæver vores lægemiddel. Det her er den første samlede fremstilling af resultaterne, og de er rigtig gode, pointerer Jacob Schmidt.

Sammenfatningen af resultaterne sendte da også aktierne i Pharmexa op fredag. Klokken 14.30 var Pharmexa steget til 4,2 pct. til 9,9 kr. pr. aktie.