PFA: Finansiel afvænning det store tema

PFA tror stadig på aktierne på trods af, at flere risikofaktorer lurer i horisonten. Størst er den amerikanske centralbanks mulige tilbagerulning af støtten til økonomien og markedernes reaktion på den kommende afvænning.

Pensionsselskabet PFA. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden 2012 har den amerikanske centralbank postet 85 mia. dollar i økonomien hver måned og i Japan og England har centralbankerne gennemført lignende tiltag. Nu er økonomien dog i bedring i USA og centralbanken har varslet, at man overvejer snarligt af neddrosle energidroppet til økonomien.

»Det er værd at have in mente, at en ekstrem lempelig pengepolitik har været en forudsætning for det svage opsving i verdensøkonomien. Centralbankerne har via ukonventionelle pengepolitiske tiltag pumpet penge ud i systemet og øget deres balancer, hvilket har sørget for stabilitet på de finansielle markeder, ekstremt lave finansieringsomkostninger for store dele af den ikke-finansielle sektor og ikke mindst rige mængder af frisk kapital i emerging markets lande,« skriver PFA i sin »Finansudsigt« for juli og fortsætter:

»Forventningen om en eventuel neddrosling vil før eller siden medføre yderligere rentestigninger inden for stats- og realkreditobligationer. Rentestigninger af de rette årsager er selvsagt ikke noget, det amerikanske opsving vil snuble over - så længe disse stigninger ikke sker for abrupt. For Feds vedkommende gælder det derfor om langsomt at guide forventningerne i retning af mindre pengepolitisk medvind uden at skabe panik og brandudsalg på obligationsmarkederne - en vanskelig balancegang, som dog indtil videre ser ud til at lykkes ganske godt.«

Samtidig er der fremgang for den amerikanske økonomi, hvor specielt boligmarkedet ser ud til at være på benene igen efter at have været til tælling oven på finanskrisen. I Europa er der også svage tegn på bedring, og i Japan har en markant pengepolitisk indsats også gjort en forskel.

»I de udviklede lande såsom USA, Japan og euroland peger pilen samlet set opad. Men det modsatte gør sig gældende for emerging markets lande som helhed og Kina i særdeleshed. Det dominerende investeringstema i andet halvår bliver den kommende aftrapning af obligationskøb fra den amerikanske centralbank. På tre-seks måneders sigt foretrækker vi derfor stadig aktier frem for obligationer, for bundlinjen er det positive faktum, at aftrapningen sker fordi amerikansk økonomi er på vej ud af finanskrisen,« skriver PFA.

/ritzau/FINANS