PFA: Danske aktier er stadig billige

Danske aktier kan stadig være en god investering. Kurserne er ganske vist steget kraftigt de seneste år, men i mange tilfælde overstiger selskabernes reelle værdi deres markedsværdi.

Det vurderer investeringsdirektør hos PFA, Henrik Franck.

- De danske selskaber er stadigvæk ikke dyre. Aktiemarkedet er ikke så billigt, som det var for to-tre år siden, men både indtjeningen og omsætning er fulgt med kurserne op, siger Henrik Franck i et interview med RB-Børsen.

Der er dog ikke tale om rene slagtilbud, og en kapitalfond med interesse for et dansk selskab kommer til at betale for det.

- For få år siden kunne fondene købe virksomheder til en pris, der lå ganske meget under deres reelle værdi. Det er ikke situationen i dag. De skal ud og betale mere for dem, siger Henrik Franck, men tilføjer, at kursniveauet ikke rækker til at skræmme kapitalfondene helt væk.

- Der er nogle selskaber på Københavns Fondsbørs, som det er oplagt for kapitalfonde at overtage. Man skal kigge på selskabernes kapitalstruktur, og på om der er synergier at hente ved at lægge dem sammen med andre virksomheder, forklarer Henrik Franck.

Generelt vurderer han, at tilstedeværelsen af kapitalfonde er et gode for aktiemarkedet. Typisk står fondene klar til at overtage virksomhederne, når kurserne falder, og det lægger en bund under markedet.

- M&A-markedet (fusioner- og opkøb, red.) har været meget aktivt de seneste to-tre år, og det har holdt hånden under det børsnoterede aktiemarked, siger Henrik Franck.

Han påpeger dog, at der i denne omgang er tale om helt andre fusioner og opkøb, end dem der foregik for knap ti år siden. Derfor ser han ingen grund til at frygte et egentlig sammenbrud på aktiemarkedet.

- Sidst i 1990erne var der også mange opkøb, og vi husker nok, hvordan det endte, men dengang blev der betalt med egne aktier. Det ser vi ikke i dag. Nu betales der kontant, forklarer Henrik Franck.

Efter IT-bølgen i begyndelsen af dette årtusinde nåede de globale aktiemarkeder lavpunktet i foråret 2003. Siden da er det danske C20-indeks steget næsten 200 pct.

RB-Børsen