PFA: Alternative investeringer mindsker risiko - inv.direktør

 

Kapitalfonde, hedge fonde, råvarer og derivater. Ikke alle investeringsmuligheder er lige nemme at gennemskue, men det betyder ikke nødvendigvis, at risikoen derved er stor.

 

- De mange nye komplekse produkter får ingen lamper til at blinke hos os. Vi skal naturligvis have styr på det, vi gør, men jeg vurderer, at det er med til at mindske risikoen, når vi investerer i hedgefonde, private equity, infrastruktur, råvarer og så videre, siger investeringsdirektør hos PFA, Henrik Franck, i et interview med RB-Børsen.

 

Han henviser til, at investeringer i de mange nye produkter betyder en langt større spredning af risikoen i forhold til dengang, da investering betød køb af aktier eller obligationer. Samtidig er nogle af produkterne i sig selv ikke nær så risikofyldte som en traditionel børsnoteret aktie.

 

- Risikoen ved at investere i kapitalfonde er større end risikoen ved at investere i børsnoterede aktier, men for hedge fonde er det noget andet. Mange af dem er ikke så risikofyldte investeringer, siger Henrik Franck, men tilføjer, at nogle hedge fonde skiller sig ud ved at være ganske risikable.

 

Samtidig er der nogle, som er så tillukkede, at investorerne, selv om de skyder store beløb ind, ikke kan få af vide, hvad de laver, og det vil PFA ikke deltage i.

 

- Ind i mellem er der specielle hedge fonde, som er meget lukkede. Vi investere ikke i hedge fonde, som vi ikke ved, hvad gør, siger Henrik Franck.

 

Som investeringsdirektør erkender han, at tingene kan blive meget indviklede, men omvendt minder han om, at uanset hvilken investering der foretages, så handler det i sidste ende om værdien af en produktion.

 

- De børsnoterede aktier vil stadig være der. Der skal være en underliggende værdi. De pakkes ind i komplekse ting, men det hele bygger på jern, stål og produktion. Pengestrømmene ligger der. Det er måden, de handles på, der ændres, og det har ikke betydning for selve driften af virksomheden, konstaterer Henrik Franck.

 

Hos PFA tog man konsekvensen af udviklingen tilbage i 2002 og etablerede en særskilt afdeling til alternative investeringer. Den tegner sig i dag for omkring 1,5 pct. af pensionsselskabets samlede investeringer.

 

- Tendensen er til, at det skal fylde mere, og det kommer det også til. Formålet er at få en større spredning af vores investeringer, så vi ikke kun har aktier og obligationer, men vi har ikke noget bestemt mål for, hvor stor en andel vi vil have. Det er noget, vi tager stilling til løbende, siger Henrik Franck.

 

Generelt vurderer investeringsdirektøren, at de alternative investeringer skal helt op og udgøre 10 pct. af et pensionsselskabs investeringer, før de får en spredningseffekt af betydning.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )