Personstrid splitter DONG-top

Investorchef Michael Steen-Knudsen tabte magtkamp med chefen for Jakob Buriel Poulsen, en af de grå stærke mænd i DONG.

Den statsejede energikæmpe DONG Energy er blevet stækket - på det værst tænkelige tidspunkt. Midt i arbejdet med at gøre en af Danmarkshistoriens største børsnoteringer klar, har den velestimerede investorchef Michael Steen-Knudsen overraskende valgt at sige op.

I store firmaer som DONG er der mange kokke og mange, der mener meget om f.eks. en børsnotering. Der findes flere forklaringer på IR-chefens fratræden. Medvirkende til Steen-Knudsens pludselige exit er, at der har udspillet sig en magtkamp og en bitter personstrid mellem ham og den indflydelsesrige chef for forretningsudvikling, direktør Jakob Byriel Poulsen.

Men internt i selskabet nikker folk ja til, at investorchefen tabte en strid om ekstra bemanding, hvor en af Poulsens medarbejdere skulle over i Steen-Knudsens afdeling for styrke den op til børsnoteringen. Koncernchef Anders Eldrup bakkede Jakob Buriel Poulsen op, som han plejer. Men da Michael Steen-Knudsen blev underkendt af koncernledelsen, sagde han sin stilling op.

Både investorer og aktieanalytikere har sat mere og mere fokus på de børsnoterede selskabers ledelse og hvem, der varetager kontakten med investorerne. Blandt finansfolk og aktieanalytikere vækker det stærk undren, at netop Michael Steen-Knudsen, som DONG for et par år siden headhuntede til at stå i spidsen for børsnoteringen, springer i målet. DONG har ofte brystet sig at at have en kapacitet som ham på den centrale IR-chefpost.

DONGs ledelse prøvede at overtale IR-chefen til at blive. Uden resultat.

Michael Steen-Knudsen har i sit tidligere job i det børsnoterede medicinalselskab Novozymes og efterfølgende i DONGs forarbejde med børsnotering været vant til, at han som investorchef skal spille en meget aktiv rolle.

Spørgsmålet er, siger kilder i finansverdenen, om han fremover ville få lov til det i det omfang han gerne ville. Når han nu pludselig vælger at kaste håndklædet i ringen, få måneder før børsnoteringen, er årsagen givet, at Michael han har følt sig stækket og ville få mindre bevægelsesfrihed, end han gerne ville.

Som en kilde udtrykker det, så er IR-chefen blevet stødt, ellers tager han ikke så drastisk et skridt.

»Det hele er jo kørt i stilling forud for børsnoteringen. Michael Steen-Knudsen er en meget, meget betydelig kapacitet, som aktiemarkedet havde set frem til at have som sparringspartner,« siger energi- og aktieanalytiker i Alm. Brand Bank, Stephen Rammer.

Medarbejderne i DONG fik i fredags meddelelsen om Michael Steen-Knudsens fratræden, og i går slap nyheden ud til offentligheden.

Hovedpersonen selv afviser at kommentere, hvorfor han siger op, og om det skyldes utilfredshed med ledelsen. Han roser i stedet DONG-chef Anders Eldrup i høje toner:

»Det vil jeg til enhver tid og altid gøre. Han er en klog og dygtig mand,« siger Michael Steen-Knudsen.

Koncernchef Anders Eldrup ønsker heller ikke at kommentere den kontroversielle sag, men henviser i stedet til personalechef, Lars Terp, der går ikke var at træffe. Men kilder i finansmiljøet undrer sig over koncernchefens tavshed:

»Han burde stå frem og kommentere en så central person som Michael Steen-Knudsens fratræden. Han er en mand, DONG har gjort meget ud af at markedsføre over for os,« lyder kritikken fra en central kilde, der ønsker at være anonym.