Pensionist sætter gang i årets generalforsamlinger

Kjeld Beyers fra Gadstrup har sendt formænd i 22 børsnoterede selskaber på overarbejde. Forud for årets generalforsamlinger har han indsendt en lang række forslag til selskaberne, så han er sikker på taletid.

Kjeld Beyer sætter sig på dagsordenen til generalforsamlingerne i de 22 børsnoterede selskaber, han har aktier i, blandt andet Vestas, som afholder generalforsamling mandag den 24. marts. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ivrig aktionær fra Gadstrup insisterer på at få ørenlyd til årets generalforsamlinger. Manden er Kjeld Beyers, en pensionist med aktier i 22 børsnoterede selskaber, og han er gået et skridt videre end blot at bede om ordet på generalforsamlingerne. I stedet benytter han sin ret i selskabsloven til at få forslag sat på dagsordenen, så han kan forlange dem til afstemning. Det skriver Børsen.

Avisen skriver, at Kjeld Beyers har sendt nærmest enslydende breve til selskaberne med mellem ni og 11 forslag, som han - fordi han har indsendt forslagene på forhånd - kan kræve til afstemning og formel stemmeoptælling. Selskaberne kan med andre ord ikke ignorere Kjeld Beyers forslag uden at risikere, at generalforsamlingen erklæres for ugyldig.Sådan er reglerne, og derfor er selskaberne formænd kommet på overarbejde med den ivrige aktionærs forslag. Det gælder blandt andet formanden for Novozymes, Henrik Gürtler, som tog hul på sæsonen for generalforsamlinger sidste uge. Han har arbejdet hårdt på at reducerer antallet af forslag fra Kjeld Beyers.

»Vi har arbejdet i ugevis på at få ham til at begrænse sig, og der er da også flere forslag, han har opgivet, så det er lidt af et tidsspilde,« siger han til Børsen.

I sidste ende blev antallet af forslag fra aktionæren barberet ned fra ni til to forslag. Det ene handlede om regnskaber på dansk og engelsk, det andet handlede om bespisning af aktionærerne ved generalforsamlingerne. 

»Jeg tror, man skal lade være med at pille ved aktionærdemokratiet. Folk, der investerer 100 kroner i en aktie, har ret til at komme til orde. Men der skal være mening med galskaben. Tidligere kunne dirigenten slippe af sted med at afvise en afstemning, hvis der var fuldmagter nok til at få forslaget til at falde. Så kunne man komme hurtigere til frikadellerne. Det må han ikke mere. Det betyder, at mange generalforsamlinger kommer til at vare i flere timer. Det er synd, hvis der er for mange af sådanne aktionærer, der får demokratiet slået i stykker. Det håber jeg ikke sker,« siger Henrik Gürtler.

Men Kjeld Beyers står fast på sin ret til at blive oplyst og hørt som aktionær. 

»Den største del af befolkningen er altså ikke cand.mag. i engelsk eller HD i regnskabsvæsen. Vi kan ikke sidde som aktionærer på generalforsamlingerne og stemme om et regnskab, vi ikke forstår eller ikke har set. Jo større selskaberne er, jo mere Anders And går der i hjemmesiden. Ting kommer flyvende ind fra højre og venstre, så man ikke kan være sikker på at komme ind det rigtige sted,« siger han. 

Kjeld Beyers har aktier i blandt andet A.P. Møller-Mærsk, Danske Bank, Novozymes, DSV og Pandora. Når Vestas 24. marts afholder generalforsamling, er der fire punkter på dagsordenen fremsat af pensionisten fra Gadstrup. Det fremgår af selskabets indkaldelse til generalforsamlingen.