Pengeregn fra ECB vil pumpe aktiekurser op

Aktiefesten siden nytår hænger sammen med ECBs annoncering af opkøb af obligationer, og de kan sandsynligvis løfte aktiemarkedet et stykke tid endnu, vurderer eksperter.

Foto: DANIEL ROLAND.
Læs mere
Fold sammen

Inden for ganske kort tid, åbner Den Europæiske Centralbank (ECB) et gigantisk program for opkøb af obligationer. Det er på 60 milliarder euro om måneden og det vil mindst fortsætte helt frem til efteråret 2016.

Det vil oversvømme europæisk økonomi med penge, og det kan blive en stor stimulans for aktierne. Ikke bare i de 19 eurolande, men også herhjemme. Det vurdere flere eksperter, også selv om aktierne allerede er steget hastigt alene som følge af forventningerne til ECBs kommende opkøb, der begynder til marts.

»De annoncerede opkøb kan blive en rigtig lækkerbidsken for investorerne, når ECB begynder at poste penge ud på finansmarkederne,« siger Nordeas chefrådgiver og aktieekspert Michael Borre.

Aktiechef Henrik Henriksen fra PFA Pension er enig.

»Et langt stykke hen ad vejen er opkøbene priset ind i de nuværende kurser. Det er blandt andet derfor, at vi har haft en meget stærk start på året. Men der kan godt komme en yderligere positiv reaktion, når opkøbene begynder. ECB vil tilmed blive ved med at købe op helt frem til efteråret 2016 og måske også senere, hvis den ønskede effekt udebliver,« siger Henrik Henriksen, der af samme årsag forudser både yderligere rentefald og optur på aktiemarkedet.

Pengeregn fra ECB

Bjørn Schwarz, der er aktieanalysechef hos Sydbank, tror også på en positiv udvikling, når ECB starter seddelpressen og begynder at pøse penge ud.

»Noget af dette her er ventet og er allerede priset ind i de nuværende kurser. Men ikke det hele,« siger han.

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, har over tre omgange haft et lignende program, der satte fuld fart på det amerikanske S&P 500-indeks.

Selv om man ikke direkte kan sammenligne de amerikanske og europæiske opkøbsprogrammer og tidspunkterne for dem, er Michael Borre optimistisk på vegne af de europæiske aktiemarkeder.

»De amerikanske aktier steg markant efter alle de tre amerikanske QE-programmer. Det skyldes blandt andet, at de massive opkøb sendte renterne ned, hvilket fik investorerne til at søge mod de mere risikobetonede aktier i jagten på afkast,« siger han.

Timingen på opkøbene i USA og Europa er dog meget forskellig. Det amerikanske aktiemarked var nede i en dyb bakkedal, da Federal Reserve lancerede sit første program. Men de europæiske aktier har været i hopla i længere tid og især de seneste måneder.

Økonomisk medvind

Men ECBs opkøbsprogram kommer på et tidspunkt, hvor europæiske virksomheder ser ud til at få lidt mere økonomisk medvind. Den superlave rente, den faldende oliepris og den svækkede euro trækker også i en rigtig retning og giver lavere omkostninger og en bedre konkurrenceevne.

»Centralbankerne i det meste af verden er blevet investorernes bedste ven. De pengepolitiske tiltag, vi har set, har givet tillid på investeringsmarkederne,« vurderer Michael Borre.

Den amerikanske centralbank skal også til at hæve renten inden længe, hvilket er knap så godt for aktierne. Men det vil formentlig ske på en meget forsigtig måde, så der ikke strammes for hurtigt og for meget.

Selv små fejltrin af den art fra centralbanken kan skabe tilbageslag både for den amerikanske økonomi og for aktiemarkederne. Derfor vil Federal Reserve gøre sit ypperste for at undgå for meget uro.

En mulighed er også, at pengepolitikken lempes yderligere i en række udviklingsøkonomier som Kina, Indien og flere andre tilsvarende steder. Lande som Brasilien og Rusland kæmper derimod med en høj inflation, så der vil nok gå et godt stykke tid, før de begynder på den slags.