Pengenød bag Brøndby-direktørs exit

Jan Lockhart luftede fredag Brøndbys økonomiske problemer - nu er han fortid i klubben.

Brøndbys aktiestruktur betyder, at den gamle garde sidder på de magtfulde A-aktier, mens almindelige aktionærer må nøjes med B-aktierne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Marie Hald
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det står skidt til i Brøndby IF. Vestegnsklubben fik med en 9. plads i Superligaen det værste sportslige resultat i mands minde, og på regnskabssiden går det tilsvarende dårligt med en nedjustering i marts.

Fredag luftede den nu tidligere Brøndby-direktør Jan Lockhart klubbens økonomiske problemer i et interview med Tipsbladet. Her forklarede han, at klubben har alvorlige økonomiske udfordringer, men at det kan være svært at få nye investorer til, så længe aktie-strukturen gør, at nye investorer ikke vil få indflydelse på beslutningerne i klubben.

"Der er ingen tvivl om, at hvis man skal hente rigtig, rigtig mange penge til klubben, skal man invitere nogen ind, der skal have noget indflydelse. Det har mange kloge hoveder peget på, og det er næppe helt forkert, at en investor, der kommer med en stor pose penge, også vil have indflydelse," sagde Jan Lockhart til Tipsbladet.Den melding går stik imod tidligere udmeldinger fra Brøndby-ledelsen. Her har klubbens næstformand Benny Winther fastholdt, at der var rigeligt med penge i klubben, og at der ikke var brug for, at nye investorer kom til og fik en bid af magten.

Magten i Brøndby ligger hos den fond, som Per Bjerregaard og andre klubkoryfæer kontrollerer. B-aktierne på børsen giver således ingen indflydelse.

Fodboldklubben økonomiske problemer har længe været et tema på vestegnen, men kan lige nu vise sig at blive mere akutte. Dårlige sportslige resultater har nemlig betydet dalende tilskuerindtægter og TV-penge, og de røde tal har tårnet sig op på klubbens bundlinje i flere år i træk.De økonomiske problemer blev dog først rigtig alvorlige, da Kasi Group trak sit rekordstore sponsorat og siden hen helt standsede for udbetalingerne til klubben. Dermed har Brøndby nemlig mistet en indtægt på tre millioner kroner om måneden - penge der nu mangler til at betale løn og regninger. Derfor kan klubben have brug for en kapitaltilførsel udefra i omegnen af 50 millioner kroner, lød det fra Jan Lockhart i interviewet.

Modsatrettede udtalelser koster jobbet

"Min vurdering er, at Brøndby fyrer direktøren, fordi klubben længe har stået i en alvorlig økonomisk krise. Og den krise er nu ved at udvikle sig til en likviditetskrise og en tillidskrise. Og hvis investorer, sponsorer og spillere mister tilliden til klubben, så er de færdige. Så kommer der ingen penge og ingen spillere, der kan forbedre resultaterne," siger Fernando Olsen, konsulent og ekspert i oplevelsesøkonomi, og forsætter:

"Står man i den type krise, så går det ikke, at bestyrelsen og direktøren taler i hver sin retning. Det er tydeligt, at man har haft hver sin holdning til, hvad der er den rigtige strategi, og det går ikke. Så er det bedre at gå hver til sit."Jan Lockhart afviser at udtale sig til Business.dk efter fyringen, men i interviewet til Tipsbladet siger han, at klubben kan risikere yderligere økonomiske problemer, hvis man ikke minimum har en sjetteplads i Superligaen i oktober. Her bliver næste års TV-penge nemlig fordel, og forskellen på at ligge i den øverste eller den nederste halvdel af tabellen kan være afgørende for Brøndby.

Samtidig står klubben over for en retssag om manglende udbetaling af feriepenge til tidligere spillere. Hvis klubben taber den, kan det komme til at koste i omegnen af 27,5 millioner kroner.

"Taber vi det hele med et brag, har vi et likviditetsproblem. Det kan alle få øje på. Men det bliver ikke aktuelt," sagde Jan Lockhart til Tipsbladet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Brøndby IF.