Penge-indsprøjtning sparker liv i aktierne

De tre store europæiske aktieindeks lå alle højere onsdag eftermiddag, efter at Den Europæiske Centralbank har pumpet en stor mængde likviditet ud i pengemarkedet.

ECB har sendt hele 348 mia. euro ud i pengemarkedet i forbindelse med sin auktion over refinansieringsarrangementerne. Aktieinvestorerne har øget troen på, at tiltaget vil kunne lette presset på de finansielle markeder. Den amerikanske Dow-future ligger 76 point højere.

Det britiske FTSE 100 indeks stiger 1,0 pct. til 6337, mens det tyske DAX 30 indeks stiger 1,4 pct. til 7937. Det franske CAC40 indeks ligger 0,9 pct. højere i 5564.

- Investorerne er rigtig kommet i julestemning tirsdag, efter at de globale centralbanker fortsætter med at lave tiltag, som skal løsne op for kreditmarkedsproblemerne, udtalte aktiehandler hos Iimia MitonOptimal, Richard Scott, til Bloomberg News.

Den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs overraskende tirsdag eftermiddag med sin regnskabsaflæggelse for fjerde kvartal, hvor indtjeningen klart overgik analytikernes forventninger. Også indtægterne var bedre end ventet.

Goldman Sachs har dermed formået at undgå de helt store problemer forbundet med kreditmarkedskrisen i forhold til andre af de store investeringsbanker. Aktien stiger 1,7 pct. til 211 dollar i førmarkedet.

Den finansielle sektor var med til at drive aktiemarkederne højere tirsdag. Britiske Northern Rock stiger 3,1 pct. til 94,1 pence, efter at det britiske statsministerium blandt andet vil garantere for erhvervsobligationer udstedt af Northern Rock. Deutsche Bank, som er tysklands største, ligger 1 pct. højere i 88,6 euro.

Den schweiziske fødevaregigant Nestle ligger 1,9 pct. lavere i 527 sfr. efter at investeringsbanken UBS har sænket sin anbefaling af aktien til neutral fra køb. Nestle har nydt godt af klassificeringen som en defensiv aktie under kreditkrisen de seneste par måneder, men handles nu til en for stor værdi i forhold til resten af markedet, vurderede banken.

Det britiske onlineauktionshus Tradus stiger 14 pct. til 1,847 pence. Naspers, som er Afrikas største medieselskab, har købt selskabet for 946 mio. pund. Naspers har budt 18 pund pr. aktie, hvilket svarer til en præmie på 11 pct. i forhold til mandens lukkekurs.

Opkøbsspekulationerne gjorde sig også gældende i Italien, hvor flyselskabet Alitalia stiger 2,7 pct. til 0,7 euro. Bestyrelsen ventes at udskyde beslutningen om, hvem de ser som den ønskede køber af den italienske regerings andel i selskabet på 49,9 pct. Flere analytikere peger på, at det fransk/hollandske flyselskab Air France-KLM er det bedste bud på en overtagelseskandidat.

I Norge stjal skibsbyggerproducenten Aker Yards opmærksomheden, idet selskabet sænkede forventningerne markant til helåret, på grund af problemer på de finske færgeruter. Aktien styrtdykker og ligger 18,7 pct. lavere i 65,8 norske kroner.

Den svenske industrikoncern ABB ligger 1,7 pct. højere i 179 skr. Selskabet har fået en ordre i Kina på levering af elkabler til en værdi af 440 mio. dollar.

RB-Børsen