Pause i handelskrigen og stigende aktier: USA udsætter Huawei-forbud

Efter en mandag i rødt er der tirsdag morgen igen optimisme på aktiemarkedet, efter at USA har givet den kinesiske telegigant en midlertidig licens til at handle med amerikanske virksomheder. Men analytikerne er ved at miste tålmodigheden og er blevet mere negative over for særligt fjernøstlige aktier.

Huawei er fanget i handelskrigen mellem USA og Kina, der nu har udviklet sig til en strid om teknologi. Foto: Reuters/Dado Ruvic/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Godmorgen,

Og velkommen til en morgen der for de finansielle markeder fortsætter i handelskrigens tegn.

Konflikten mellem USA og Kina har nu udviklet sig til en strid om teknologi, efter at Trump i sidste uge sortlistede den kinesiske telegigant Huawei og underskrev en ordre, der betyder, at amerikanske selskaber ikke må bruge teleudstyr produceret af firmaer, som han vurderer udgør en national sikkerhedsrisiko. Det fik mandag Google-ejeren Alphabet, samt firmaerne Intel, Qualcomm og Broadcom til delvist at stoppe med at sælge varer til Huawei, hvilket sendte deres aktier i dørken. De amerikanske børser lukkede derfor mandag med store tab.

Men der er håb for Huawei, de amerikanske IT-giganter og handelskrigen. Sent mandag aften meddelte USAs handelsminister, Wilbur Ross, nemlig, at Washington har udsat forbuddet mod at handle med Huawei i 90 dage. Det har skabt håb om, at USA og Kina kan nå at blive enige om en handelsaftale, inden forbuddet træder i kraft. Stemningen tirsdag afspejler den nye positive udvikling, hvilket giver stigninger til både amerikanske og europæiske futures.

Det er dog mere blandet i Asien, hvor aktierne igen ikke kan blive enige om en fælles retning. I det hele taget er analytikerne blevet mere lunkne over for aktier i Asien, efter at handelskrigen er blusset op igen. Mandag sænkede Sydbank sit afkastbarometer for Fjernøsten til gult fra grønt som følge af den øgede usikkerhed. Det kommer, efter at Danske Bank i sidste uge også sænkede sin »overvægt« på anbefaling på aktier fra vækstlandene, de såkaldte emerging markets, til »neutral«.

»Vi har udskudt vores forventninger til en handelsaftale, og da vi samtidig ser en risiko for, at »ordkrigen« vil blive skærpet, før man bliver enig, så vælger vi en neutral tilgang til en region, som vi tror rigtig meget på på lang sigt, men er mere bekymret for på kort sigt,« siger Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg hos Danske Bank.

I Danmark er der tirsdag morgen kommet nye tal for forbrugertilliden, der viser, at optimismen er steget markant i maj. Forbrugertilliden steg til 5,9 fra 3,7 i april.

Det kan også rykke markedet i dag

  • Kl. 16.00: USA – salg af eksisterende boliger for april
  • Kl. 16.00: Eurozonen – forbrugertillid for maj
  • Kl. 16.45: USA – Charles L. Evans, chef for Federal Reserve i Chicago, diskuterer økonomi og pengepolitik
  • Kl. 18.00: USA – Eric S. Rosengren, chef for Federal Reserve i Boston, taler i New York

Virksomheder i fokus

  • Brøndby IF kommer tirsdag med regnskab for første kvartal. Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet, siger, at det har ikke været nogen god og overbevisende sæson for holdet, og at »en nedjustering lurer i allerhøjeste grad«.
  • Tesla faldt for tredje dag i træk mandag, og det ligner endnu en dag i rødt territorium tirsdag. Den negative stemning kommer, fordi investorerne er bekymrede, for om elbilproducenten bliver nødt til at rejse flere penge på aktiemarkedet, og om den kan nå sine produktionsmål.
  • Mærsk – norske Fearnley Securities har hævet sin anbefaling til »akkumuler« fra »reducer« og hævet kursmålet til 8.100 kr. fra 7.965 kr.

Markederne lige nu -  kl. 8.25

Asien
Hongkongs Hang Seng: -0,1 pct.
Kinas Shanghai Composite: +1,2 pct.
Japans Nikkei 225: -0,1 pct.
Sydkoreas Kospi: +0,4 pct.

Europe (futures)
Euro Stoxx 50: +0,5 pct.
Tysklands DAX 30: +0,6 pct.
Storbritanniens FTSE 100: +0,3 pct.

USA (futures)
S&P 500: +0,3 pct.
Nasdaq: +0,5 pct.
Dow Jones Industrial Average: +0,3 pct.

Råvarer:
Olie (Brent): +0,2 pct. til 72,16 dollar
Guld: -0,2 pct. til 1.274,75 dollar

Valuta:
1 dollar koster: 6,70 kroner
1 pund koster: 8,52 kroner