Parken kan blive tvunget til nedjustering

Fodbold-selskabet står i gæld til halsen, og søndagens nederlag kan koste FC København 150 millioner kroner.

FC Københavns Lars Jacobsen og Claudemir efter nederlaget til FC Midtjylland, der kan koste hovedstadsklubben 150 millioner kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danny Olsens mål for FC Midtjylland i kampen mod FC København kan vise sig at blive rigtigt dyrt for Parken Sport & Entertainment. Med nedlaget til midtjyderne og en sejr til FC Nordsjælland over Brøndby kan FC København nemlig ikke længere selv afgøre det danske fodboldmesterskab. Og dermed kan hovedstadsholdet risikere at gå glip af den førsteplads, holdet har ligget på siden fjerde spillerunde i sensommeren 2011, og som giver direkte adgang til den lukrative Champions League næste år.

For Parken kan det betyde, at en nedjustering er på vej. Parken har nemlig budgetteret med at vinde det danske mesterskab og dermed få direkte adgang til gruppespillet i Champions League. En direkte kvalifikation giver minimum 150 millioner kroner i præmiepenge, TV-indtægter og billetsalg.

"I forventningen indgår således, at F.C. København vinder det danske mesterskab i foråret 2012, hvilket giver direkte kvalifikation til gruppespillet i UEFA Champions League 2012/13. Kvalifikation til gruppespillet i Champions League 2012/13 indgår med en skønnet effekt på resultat før skat på ca. 150 mio. kroner," skrev Parken således i sit seneste årsregnskab om forventningerne til dette år.Og som stillingen i Superligaen ser ud nu, er de penge på vej til Farum og FC Nordsjælland. Dermed kan der være lagt op til drama på aktiemarkederne torsdag morgen, når superligaen er spillet færdig.

Det får en ekspert i fodboldøkonomi til at anbefale at spekulere i, at Parken-aktien falder.

"Jeg ville shorte aktien, hvis det var mig. Der er stadig en mulighed for, at FC København kan spille sig i Champions League, selv hvis de ikke vinder mesterskabet. Men det bliver i kvalifikationskampe mod svære hold, og jeg giver dem ikke mere end 25 procents chance, for at de klarer den," siger sportsøkonom ved CBS Troels Troelsen.

"Trækker man Champions League-indtægterne fra, så ser Parkens regnskaber bekymrende ud. Parken har haft problematiske investeringer i Lalandia og Fitness.dk. Normalt er der ikke penge i fodbold, men fodboldforretningen er faktisk noget af det, der har reddet dem i de senere år," fortsætter han.

Champions League-millionerne har tidligere reddet Parkens regnskaber fra røde tal, og hvis FC København går glip af Champions League-deltagelsen kommer det på et meget uheldigt tidspunkt for Parken. Selskabet skal nemlig ifølge en aftale med bankerne begynde at afdrage på den 1,4 milliard kroner store gæld i år. Inden 2015 skal der således betales 386 millioner kroner til banken.Hvis FC København slutter på andenpladsen skal holdet igennem en række kvalifikationskampe, før man er i gruppespillet. Dramaet bliver afgjort på onsdag, hvor Parken skal håbe på, at FC Nordsjælland taber hjemme mod Horsens, mens FC København slår Silkeborg.

Hvis FC København ikke kvalificerer sig til Champions League, er der mulighed for, at de kan deltage i Europa League i stedet. Men den lille europæiske turnering har slet ikke samme indtægter.