Parken-advokat: Glistrup var fedtet

Jørgen Glistrup stod selv for opkøbet af Parkens aktier, fordi han mente, at han kunne gøre det billigere end bankerne. Det fortæller Parkens eksterne advokat Philip Nyholm under onsdagens retsmøde.

Foto: Mogens Flindt. Jørgen Glistrup stod selv for opkøbet af Parkens aktier, fordi han mente, at han kunne gøre det billigere end bankerne. Det fortæller Parkens eksterne advokat Philip Nyholm under onsdagens retsmøde. ARKIVFOTO
Læs mere
Fold sammen

”Jørgen var fedtet. Han mente, at han kunne handle aktierne både bedre og billigere, end bankerne kunne.”

Ifølge Parkens eksterne advokat siden 2006, Philip Nyholm, er det forklaringen på, at daværende adm. direktør Jørgen Glistrup selv stod for opkøbet af Parkens egne aktier i 2007 og 2008. Glistrup er sammen med blandt andre Flemming Østergaard tiltalt for at have manipuleret Parkens aktiekurs i den periode.

Parken havde i disse år et stort behov for at erhverve egne aktier, som skulle bruges til optionsprogrammer og betaling for opkøb af andre virksomheder. I lignende situationer vælger virksomheder ofte at indgå såkaldte ”market maker-aftaler”, som betyder, at man får en bank til at stå for handlerne. Men Jørgen Glistrup mente, at det var bedre, at han selv stod for opkøbet, husker Philip Nyholm.

”Jørgen var nervøs for, at bankerne ville købe for stort op. At de ikke kunne håndtere det lige så godt, som han selv kunne,” siger Philip Nyholm.

”Jørgen havde ét mål: At skaffe de her aktier så billigt som muligt.” Tidligere har Jørgen Glistrup selv givet lignende forklaringer på, hvorfor han påtog sig at foretage opkøbet.

Ved et tidligere retsmøde, kaldte han sig selv nærig og fortalte, at ”han forsøger at fedte sig igennem.” Advokaten Philip Nyholm var mandag indkaldt som vidne af anklagemyndigheden i den verserende retssag.

Han har været tilknyttet Parken siden 2006 og har givet juridisk assistance på større opgaver, som når Parken har foretaget virksomhedsopkøb.

Philip Nyholm var derfor involveret, da Parken i 2008 havde planer om at bygge et stort feriekompleks ved byen Montepaone i Italien. Grunden skulle købes af selskabet Advanced Renewable Energy, der havde den tidligere Parken- og Brøndbyaktionær Aldo Petersen som ejer.

I en hensigtserklæring, som flere gange er blevet vist i retten, fremgår det, at Parken skulle købe grunden for 200.000 Parken-aktier, hvorefter Aldo Petersen forpligtede sig til at købe yderligere 100.000 aktier i Parken. Løsningen endte med at blive skrevet ud af den endelige kontrakt, men i toppen af Parken levede den videre under navnet ”gentleman-aftalen.” Den særprægede aftale blev lavet på opfordring af Aldo Petersen, ifølge Philip Nyholm.

”Det var Aldos interesse. Han var interesseret i at komme ind og blive storaktionær i Parken igen.”

”Aldo troede, at det kunne blive så stor succes for Parken, at værdien (af aktierne, red.) kunne stige betydeligt,” sagde Philip Nyholm.

Gentleman-aftalen blev ikke en del af den endelige aftale mellem Parken og Advanced Renewable Energy og hele Montepaone-projektet endte derudover med at blive aflyst efter finanskrisens udbrud.

Foruden Jørgen Glistrup og Flemming Østergaard er Parken, FIH Erhvervsbank samt to navneforbudsbeskyttede personer tiltalt i sagen om kursmanipulation. De nægter sig alle skyldige.