Pandoras ikoniske topchef i skudlinjen

Millionkrav rammer Pandoras frontfigur Allan Leighton, der dermed risikerer en grim afslutning på en ellers fornem karriere. Erstatningskravet mod ham bygger på taktiske overvejelser.

Smykkeformaet Pandora holder generalforsamling. Topchef Allan Leighton (nummer 2 fra venstre) er i den grad kommet i skudlinjen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Pandoras topchef og tidligere bestyrelsesformand Allan Leighton risikerer en alvorlig plet på sit ellers stærke omdømme.

Foruden at gøre selskabet Pandora erstatningsansvarligt vil de 36 professionelle investorer forsøge at få Allan Leighton dømt – som den eneste person – til at betale et stort millionbeløb i erstatning til dem.

Sagsøgerne lægger vægt på, at Leighton som daværende bestyrelsesformand i sommeren 2011 havde det overordnede ansvar for Pandora. Men det har også spillet ind, at der tilsyneladende er penge at hente ved at gå efter netop Allan Leighton.

»Vi tror på, at Pandora og hr. Leighton har de nødvendige økonomiske midler, enten selv eller eventuelt takket være forsikringsdækning, til at honorere vores klienters krav,« siger Erik Bomans, partner i Deminor, der fører gruppesøgsmålet på vegne af de 36 investorer.

»Men hvis de eller deres forsikringsselskaber mener, at andre er ansvarlige, kan de gøre brug af deres ret til regres,« siger Erik Bomans, der dermed åbner en mulighed for, at Pandora og Leighton kan forsøge at sende regningen videre til andre ansvarlige daværende Pandora-folk, hvis de bliver dømt til at betale erstatning.

I første omgang er topfolk fra Pandora som Marcello Bottoli, Christian Frigast, Nikolaj Vejlsgaard, Torben Ballegaard og de øvrige bestyrelsesmedlemmer fra dengang blevet procesvarslet om, at Pandora og Leighton er stævnet i gruppesøgsmålet. Også tidligere topchef Mikkel Vendelin Olesen har modtaget procesvarslingen.

Når det kun er Leighton, som i første omgang får de sure aktionærer på nakken, hænger det sammen med, at sagsøgerne har ønsket at bygge en sag op, som er så simpel som mulig.

Vurderingen har ifølge Berlingske Business’ oplysninger været, at processen ville blive mere kompleks og risikere at trække i langdrag, hvis antallet af sagsøgte blev forøget til eksempelvis også at omfatte Mikkel Vendelin Olesen, der var topchef i Pandora i sommeren 2011.

Han blev ironisk nok fyret 2. august af sin daværende formand – netop Allan Leighton – grundet de dårlige salgstal, som fik aktiekursens til at kollapse samme dag.

Pandoras business-guru

Det blev bemærket i Pandoras hovedkvarter og i den danske presse, da det lykkedes Pandoras ejer Axcel at hente Allan Leighton til Pandora som bestyrelsesformand få uger før koncernens børsnotering i 2010. Leighton var allerede på det tidspunkt et af de allerstørste navne i britisk erhvervsliv, og han gav derfor troværdighed og tyngde til Pandora, hvilket var særdeles vigtigt op til børsnoteringen, hvor Axcel skulle sælge Pandora-aktier til internationale investorer for så høj en pris som muligt.

Leighton havde udgivet ledelsesbøgerne »On Leadership« og »Tough Calls« med sit ansigt på forsiden lagt i seriøse folder. Han havde været mentor i et TV-show på Channel 5, og han var et efterspurgt navn blandt headhuntere til bestyrelsesposter i Storbritannien og Nordamerika.

»The best connected man in the business world,« skrev Guardian i et portræt, mens Wall Street Journal nøjedes med at benævne ham »the business guru«. Det var særligt hans bedrifter som øverste chef i Asda og på formandsposten i Royal Mail, der gav Leighton det omdømme, som han siden kunne leve højt på. Af britisk presse fremgår det, at det var selveste den tidligere premierminister, Tony Blair, som udpegede Leighton til formandsposten i Royal Mail.

Det vakte en del opsigt, da Axcel i 2010 krævede, at Leighton skulle investere hele sit bestyrelseshonorar i Pandora-aktier. Flere år efter – i foråret 2013 – var det dog Leighton, der var den snu, da Axcel pludselig manglede en topchef i Pandora og var desparat for at få Allan Leighton til at tage posten. Leighton betingede sig ifølge avisens oplysninger, at der skulle arbejdes for, at han fik en markant bedre bonuspakke, end tidligere topchefer i Pandora havde haft. Det lykkedes for ham.

Ved den følgende generalforsamling blev det besluttet, at loftet for variable bonusser til direk-tionsmedlemmer blev øget fra 50 til 100 procent af grundlønnen. Leighton har aldrig selv fortalt, hvor mange millioner kroner han er værd, og der eksisterer ikke troværdige opgørelser over det. Pandora er af Berlingske blevet spurgt til, hvorvidt og hvordan Leighton er dækket af forsikringer mod søgsmål, men selskabet er ikke vendt tilbage med svar på spørgsmålene.