Pandora tog markedet på sengen

Pandora-tallene, som skulle have været forudsigelige, overraskede positivt på både top- og bundlinje.

Foto: Timothy Hiatt

Det danske aktiemarked er mandag åbnet på en let positivt tone anført af en pæn stigning i Pandora. De fleste havde forudset et udramatisk halvårsregnskab fra smykkeproducenten, der for nylig fremlagde flere foreløbige tal for perioden i forbindelse med en opjustering af forventningerne til hele året, men der tog markedet fejl. De tal, som skulle have været forudsigelige, overraskede positivt på både top- og bundlinje.

Pandora endte andet kvartal med en omsætning på 1931 mio. kr. og et nettooverskud på 431 mio. kr., hvor markedskonsensus var en omsætning på 1893 mio. kr. og et plus på bundlinjen på 375 mio. kr. ifølge estimater indsamlet af SME Direkt for Ritzau Finans. Forud for regnskabet havde selskabet selv varslet en omsætning på omkring 1,9 mia. kr. og en overskudsgrad, EBITDA-margin, på cirka 27 pct. EBITDA-marginen endte på 27,4 pct. Markedskonsensus var en EBITDA-margin på 27,2 pct.

Smykkeproducentens aktie er med en stigning på 3,8 pct. til 226 kr. den primære drivkraft bag et plus til C20 cap-indekset på 0,3 pct. til niveau 610,60. Holder niveauet dagen ud, vil det være C20 cap-rekord.

FLSmidth fortsætter de seneste dages positive tendens med en stigning på 1,6 pct. til 287,6, mens Lundbeck ligger i bunden af eliteindekset med et beskedent fald på 0,4 pct. til 113,0 kr.

Novozymes falder 0,1 pct. til 211,4 kr. Enzymproducentens aktie er dermed upåvirket af meldingen om, at det amerikanske landbrugsministerium, USDA, mandag sænkede sit skøn for sommerens majshøst til et niveau, der ligger under konsensus i markedet. Før åbningen forklarede aktierådgiver i Nordea Mikkel Kirkegaard Petersen, at selvom Novozymes godt kunne risikere at falde en smule på meldingen fra USDA, så er et enkelt års majshøst ikke afgørende for, hvordan selskabet klarer sig i det længere perspektiv.

Bioenergi, der er den del af Novozymes, som beskæftiger sig med enzymer til fremstilling af bioethanol, tegnede sig sidste år for 16 pct. af koncernens samlede omsætning.

Morgenen har i øvrigt budt på regnskab fra Banknordik, der kom ud af andet kvartal med et overskud på 52,3 mio. kr. mod et plus på 1,1 mio. kr. i samme periode 2012. Det takserer investorerne umiddelbart til en stigning på 8,7 pct. til 113 kr. Skjern Bank, der også øgede overskuddet, stiger 5,7 pct. til 31,70 kr.