Pandora skinner mest på børsen

De danske aktier holder sig netop i positivt terræn mandag formiddag, hvor C20 Cap-indekset samlet stiger med 0,2 pct. til 654,47 - blandt andet trukket af smykkeselskabet Pandora, der har fået rosende ord med på vejen fra et par store finanshuse.

I den anden ende er ingeniørselskabet FLSmidth atter underdrejet, men udsvingene i det danske eliteindeks er generelt begrænsede med kun tre aktier, der bevæger sig mere end 1 pct.

FLSmidth var hårdt ramt i sidste uge, da to af verdens største mineselskaber - Vale og Rio Tinto - endnu engang kom med meldinger om lavere investeringer i de kommende år, og siden tabte selskabet en voldgiftssag til MT Højgaard, der både koster på bundlinjen og medførte en nedjustering af forventningerne til hele 2013.

Den stribe af dårlige nyheder har FLSmidth fortsat ikke rystet af sig mandag, hvor aktien er nederst i C20 Cap-indekset med et fald på 0,8 pct. til 265,50 kr.

Øverst skinner Pandora klarest, efter at den britiske storbank HSBC har skruet sit kursmål for aktien op til 340 kr. fra tidligere 265 kr., mens anbefalingen fortsat er i positivt terræn på "overvægt".

Samtidig har Nordea luftet søde juletanker om Pandora, der ifølge den svenske bank kan glæde sine investorer med endnu en opjustering i indeværende regnskabsår.

- Vi venter en vækst i omsætningen på 24 pct. i fjerde kvartal i forhold til sidste år, mens Pandora og markedet venter henholdsvis 11 pct. og 19 pct. Med blandt andet introduktionen af en helt ny kollektion, der indeholder et nyt armbåndskoncept, forventer vi et godt julesalg, der kan afstedkomme endnu en opjustering fra Pandora i år, skriver Nordea således i sit morgenbrev mandag.

Pandora-aktien stiger med 1,2 pct. til 281,30 kr.

Mens Pandora rider videre på en positiv nyhedsstrøm, er det direkte omvendt for Sydbank, der i sidste uge måtte tage endnu en stor nedskrivning efter et kontrolbesøg fra Finanstilsynet.

Det har medført en række sænkede kursmål hos blandt andre ABG Sundal Collier og SEB, mens Handelsbanken har sænket sin anbefaling af Sydbank til "reducer" fra tidligere "akkumuler". Kursmålet er samtidig sænket til 147 kr. fra tidligere 174 kr.

Mandag erkender bankens administrerende direktør, Karen Frøsig, og bankdirektør med ansvar for kredit hos Sydbank, Bjarne Larsen, i et interview med Ritzau Finans, at den ekstra nedskrivning på 500 mio. kr. bunder i en klar fejl fra bankens side. En stor del af nedskrivningerne kom fra landbruget, hvor den risikovurderingsmodel, som Sydbank havde brugt til vurderingen af såkaldte driftsbygninger, ikke var afstemt med Finanstilsynet.

- Når det kommer til landbruget, fik vi et påbud om at bruge en konkret model, når det kom til vurderingen af driftsbygninger. Den model fulgte vi frem til langt ind i 2013. I starten af året kiggede vi på nogle specifikke engagementer, hvor vi fik nogle vurderinger fra DLR Kredit. De passede meget godt med den virkelighed, vi oplevede, siger Bjarne Larsen.

Det fik Sydbank til at indføre DLR Kredit-modeller i sin risikovurdering.

- Der, hvor vi lavede den store fejl, var, at vi ikke fik ændringen tjekket af ordentligt internt i vores organer som kreditstyringsudvalget, ledelsen og bestyrelsen. Det var en fejl, men det gled lige så stille ind i takt med, at årsregnskaberne kom ind. Vi betragter lidt DLR som en ekspert på landbrug, men det ændrer ikke ved, at det var en fejl, siger Bjarne Larsen og fortsætter:

- Vi burde have konfereret det af med Finanstilsynet. Det er en fejl, og vi har selvfølgeligt sikret os, at det ikke kan ske igen.

Umiddelbart viser investorerne dog nåde efter ledelsens bekendelser mandag, og aktien er uændret i 143 kr. Det kommer dog efter syv handelsdage i træk med kursfald.