Pandora risikerer erstatningskrav fra aktionærer

Hvis Pandora viser sig at være skyldig for tiltalen for for sen nedjustering, kan det give anledning til erstatningskrav fra utilfredse aktionærer.

Foto: Christian Liliendahl. Pandora er blevet tiltalt for at være for sent ude med nedjustering.
Læs mere
Fold sammen
Pandora kan muligvis se frem til en sag om erstatningskrav, hvis det viser sig, at selskabet har undladt rettidigt at offentliggøre intern viden om selskabets nedjustering af forventningerne til omsætningsvæksten, som de er blevet tiltalt for i dag.

Professor på Juridisk Institut på Aarhus Universitet, Paul Krüger Andersen, vurderer, at muligheden for et erstatningskrav fra aktionærerne er til stede. 

»I teorien kan man forestille sig et efterspil, hvor nogle aktionærer kan gøre gældende, at de har handlet aktier til en forkert pris,« siger Paul Krüger Andersen.

Han tilføjer, at muligheden for gruppesøgsmål øger sandsynligheden for, at et erstatningskrav vil finde sted, men han understreger samtidig, at man ikke tidligere har set en lignende sag om erstatningskrav i Danmark.

»Vi har ikke en praksis for det, så chancerne er ikke store for, at det lykkes,« siger professoren.

Hvorvidt Pandora har været for sent ude med deres nedjustering, og aktionærerne dermed kan kræve erstatning, er en vurdering, der kommer an på parternes argumenter. 

»Det er en balancegang. Man kunne også forestille sig, at de havde meldt for hurtigt ud, og så var blevet bebrejdet for at melde ud på et usikkert grundlag,« siger Pau Krüger Andersen.

Bagmandspolitiet mener, Pandora havde mulighed for at oplyse om nedjusteringen den 7. juli 2011, mens Pandora offentliggjorde nedjusteringen den 2. august 2011. Hvis Bagmandspolitiet har ret i deres tiltale, er Pandora-aktien blevet handlet på forkert grundlag i godt tre uger.

Nyheden om tiltalen fik fredag middag Pandora-aktiens plus på 2,08 procent til at falde til plus 0,54 procent. Aktien lagde sig dog efter et kvarter i samme niveau på plus 2,04 procent.

Samlet er Pandora-aktien steget 107,7 procent i år og handles fredag til 258 kroner per aktie. Tirsdag den 2. august 2011 lukkede aktien i en kurs på 51 kroner efter den omtalte nedjustering.

Pandora-ejerne har i dag solgt aktier til en værdi af 4,9 milliarder kroner.