Pandora og sølvprisen er gået hvert til sit

Tidligere kunne bevægelser i sølvprisen spores i Pandoras aktiekurs - men sådan er det ikke mere.

Pandoras problemer med for høje priser har fået smykkekoncernen til at ændre strategi. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK REFNER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>De dage, hvor man kunne lure smykkekoncernen Pandoras aktiekurs i bevægelserne i prisen på sølv, er forbi. Sommerens ballade, hvor direktøren blev afsat, og der skete en markant nedjustering af forventningerne, har ændret situationen, mener Sydbank-analytiker.

Pandoras aktiekurs har taget nogle voldsomme bevægelser siden børsnoteringen sidste år. Fra at være en børsdarling, som blev handlet til kursen 400, er Pandora nu endt i et mere beskedent leje. Kursen svinger tirsdag mellem 50 og 51, og den har det seneste kvartal med enkelte undtagelser bevæget sig i samme dagsmønster som de øvrige store aktier i eliteindekset C20.

"Vi så tidligere på året en klar sammenhæng i aktien med guld og sølv. Det skyldes nok delvist, at man ledte efter en korrekt måde at værdiansætte Pandora på. Man havde lidt svært ved det. Pandora var en helt ny virksomhed på børsen, der var svær at vurdere, og pludselig fik priserne en voldsom betydning. Nu kan man se, at efter sommerens nedjustering, så har det ikke har den store effekt mere," siger analytiker Nicolaj Jeppesen.

Der er mere fokus på forretningen selv og ikke bare hypede forventninger. Derudover er sølvprisen i dag faldet i forhold til sommerens meget høje niveau, og det lægger en dæmper på det hele, vurderer analytikeren.

"Sølvprisen er stadig vigtig. Især nu, hvor Pandora har øget fokus på lavprissegmentet. Men den er hedget fremadrettet rimeligt fornuftigt, så sølvprisen skal hoppe meget og være høj i en længere periode, hvis den skal have en større effekt på kursen," siger Nicolaj Jeppesen.

Da prisen på sølv var høj, var Pandora ude og varsle prisstigninger. Men det har i Nicolaj Jeppesens øjne vist sig at afsløre selskabets svaghed. For det kunne ikke sælge dets varer så dyrt, og det - vurderer han - var en del af forklaringen på, at det i august gik ud med  choknedjusteringen, hvor forventningerne til årets resultat blev sænket fra en EBITDA-margin på "mindst 40 procent" til "i den lave ende af 30erne".

Efterfølgende har Pandora sænket priserne igen. Og nu er fokus så rettet på det selskabsspecifikke – altså resultaterne – og ikke andre eksterne faktorer.

"Det der ligger lige for nu, er julesalget i bl.a. USA og Rusland. Det får vi dog først syn for i februar, når regnskabet kommer. På det tidspunkt vil der også være fokus på forventninger for 2012," siger Sydbank-analytikeren.

I forbindelse med nedjusteringen i august blev direktør Mikkel Vendelin Olesen fyret. Han blev midlertidigt afløst af bestyrelsesmedlemmet Marcello Bottoli. Nicolaj Jeppesen ser frem til, at direktørsituationen bliver endeligt afklaret. Og det helst inden regnskabet.

For det vil også kunne indikere, hvad det er, Pandora vil satse på fremover.