Pandora funkler i aktiemarkedets superliga

Pandoras topchef Anders Colding Friis kan med god samvittighed nyde en ekstra stor cigar, når 2016 rinder ud, og han ser tilbage på året, der er gået. Han og Pandora har nemlig gjort det bedst i C20 Cap.

Administrerende direktør for Pandora, Anders Colding Friis (i midten). Generalforsamling i Pandora, onsdag den 18. marts, 2015 på Radisson Blu Falconer Hotel på Frederiksberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De udgør aktiemarkedets superliga og har nogle af landets dygtigste ­erhvervsfolk i direktørstolen. Nu kan Berlingske Business berette, hvem af topcheferne bag C20-selskaberne på Københavns Fondsbørs, der har gjort det bedst i det forgangne år. Ikke overraskende er det smykkekoncernen Pandora, der med ­Anders Colding Friis i spidsen har lagt sig i toppen af opgørelsen med den laveste score.

Anders Colding Friis tiltrådte som administrerende direktør for Pandora i marts 2015, og dermed er 2016 hans første hele år i spidsen for smykkekoncernen. Og manden med en fortid hos Scandinavian Tobacco Group lever allerede nu op til de høje forventninger, der ligger på hans skuldre. Pandora er med en omsætningsvækst på 29 procent kørt igennem året med fuld damp. Selskabets vokseværk har givet anledning til at ansætte flere med­arbejdere, og Pandoras medarbejdervækst ligger for året på hele 30 procent, hvilket får smykkekoncernens medarbejderstab til at nærme sig 20.000.

Ser man udelukkende på aktieafkast, er A.P. Møller – Mærsk i toppen af Berlingske Business’ opgørelse med en udvikling på 29 procent, mens den tidligere børsdarling Novo Nordisk ligger i bunden med et aktieafkast, der er 36 procent ringere end året før. Sidstnævnte har i det hele taget haft et rædselsår med to nedjusteringer, og nye tider er på vej med Lars Rebien Sørensens exit i det nye år.

Også Novozymes med Peder Holk Nielsen som administrerende direktør har haft et skuffende år med nedjustering. Topchefen for ­enzymvirksomheden måtte i løbet af året tilstå, at der intet morsomt er i at »padle baglæns«. På Berlingske Business’ opgørelse lander Peder Holk Nielsen og Novozymes på plads nummer 14, og det er særligt udviklingen i selskabets aktieafkast, der trækker Novozymes ned.

Tilbage i toppen af opgørelsen har Jens Bjørn Andersen og DSV indtaget en andenplads, hvilket primært skyldes fremgang i omsætningen og på antallet af medarbejdere efter opkøbet af amerikanske UTI.

Berlingske Business ønsker Anders Colding Friis til lykke med de gode præstationer i 2016.