Pandora-aktien klarede sig bedst igennem oktober - Novozymes værst

Pandora-aktien blev oktobers højdespringer med et løft på 10,1 pct. set over måneden.

Pandora. Fold sammen
Læs mere
Foto: © Brendan McDermid / Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Smykke-aktien fik især et boost, efter at en analyse fra finanshuset Carnegie, der var baseret på en rundspørge blandt en række forhandlere af Pandora-smykker, viste, at Pandora klarer sig godt i Europa og havde en stærk september.

Nordea blev oktobers næstbedst præsterende danske elitepapir med et løft på 9,5 pct.

Den gode måned for Nordea kan ifølge Spar Nord skyldes, at oktober begyndte godt for Nordea med nyheden om, at det svenske finanstilsyn efter en længerevarende beslutningsproces fastsatte et krav til bankens kernekapitalprocent på 17,3.

Allerede 30. juni 2016 havde Nordea en kernekapitalprocent på 17,2, hvorfor meddelelsen fra det svenske finanstilsyn skabte optimisme omkring Nordeas solide kapitalforhold og dermed muligheden for at fastholde et højt udbytte.

Nordea afsluttede samtidig oktober med et regnskab, hvor det kom frem, at kernekapitalprocenten ovenikøbet var blevet forbedret til 17,9.

»Desuden var der tale om et solidt regnskab med en bedre indtjening end ventet efter en periode, hvor Nordea-aktien har klaret sig dårligere end andre nordiske bankaktier. Noget, der måske også skal ses i lyset af nogle dybe ridser i image-lakken i kølvandet på de såkaldte Panama-papirer,« siger aktieanalytiker i Spar Nord Mikkel Duus-Hansen.

NOVO NORDISK HAVDE EN ELENDIG MÅNED

En mildest talt knap så sjov måned havde Novo Nordisk, der ellers har klaret sig bedre end de fleste igennem mange år.

I løbet af oktober satte Novo Nordisk-aktien sig med 10,7 pct.

Novo leverede sidst på måneden et utroligt skuffende regnskab, hvor medicinalkoncernen måtte nedjustere forventningerne til hele 2016.

»Novo Nordisk har ligeledes nedjusteret selskabets langsigtede mål for væksten i den primære drift, hvilket virkelig var en kold spand vand i hovedet på aktieanalytikere og investorer,« siger Mikkel Duus-Hansen.

Novo Nordisk ser nu en gennemsnitlig vækst i resultat af primær drift på 5 pct., hvilket er en halvering fra tidligere.

Efter Novo Nordisks offentliggørelse af regnskabet for tredje kvartal har aktionærerne ifølge Spar Nords beregninger tabt cirka 100 mia. kr., og siden årets begyndelse, hvor aktiekursen var noget nær det højeste nogensinde, har aktionærerne tabt omkring 400 mia. kr.

Endnu værre gik det i oktober for Novozymes, hvis aktie satte sig med 13 pct. over måneden. Enzym-aktien fik især læsterlige klø sidst på måneden efter et skuffende kvartalsregnskab for tredje kvartal.

For andet kvartal i streg blev forventningerne nedjusteret efter hårdt pres på væksten.