Påholdende mineselskaber sender FLS-aktien i mørket

Det er en udtrykt vandring mod udgangen på det danske aktiemarked tirsdag, og specielt aktionærerne i FLSmidth har gang i albuerne for at komme hurtigt væk.

Det efter flere større minekunder har meldt, at man vil investere mindre i 2014 end ventet i markedet. Dermed ser krisen langt fra ud til at være overstået i branchen.

Den negative stemning er dog dominerende på det danske aktiemarked tirsdag, efter at C20 Cap-indekset mandag satte sin 45. årsrekord i 666,31. Tirsdag dykker indekset med 0,8 pct. til indeks 660,65, da 18 ud af selskabets 20 medlemmer falder.

FLS FORTSÆTTER DYKKET

For anden dag i træk ligger FLSmidth i bunden af indekset, tirsdag med et fald på 2,0 pct. til 277,70 pct. FLSmidth startede året i 385 kr. per aktie, og er den eneste aktie, der ikke er steget i 2013 i C20 Cap.

Selskabet, der leverer ingeniørydelser og materiel til mine- og cementindustrien, har lidt under, at mineselskabernes investeringer er faldet markant i lyset af den økonomiske opbremsning og det faktum, at råvarepriserne har forladt boom-tidernes topniveauer.

Mandag blev tendensen understreget af, at verdens største producent af jernmalm, brasilianske Vale, fortalte, at man kun ville investere 14,8 mia. dollar i 2014 mod 16,3 mia. dollar i år. Det er tredje år i træk, at investeringsbudgettet dæmpes. Tirsdag gør minegiganten Rio Tinto ondt værre, da selskabet fortæller, at man i 2015 vil have sænket sine investeringer til omkring 8 mia. dollar. Det svarer til under halvdelen af, hvad selskabet investerede sidste år.

Rio Tinto venter i 2013 investeringer på mindre end 14 mia. dollar, hvilket er mere end 20 pct. under niveauet i 2012, og i 2014 ventes investeringerne at falde til 11 mia. dollar - inden de i 2015 reduceres yderligere.

- FLSmidth forventer, at den aktuelle lavkonjunktur i mineindustrien fortsætter til udgangen af 2014, og at der ikke kommer nogen væsentlig forbedring i 2015. Meldingerne fra Rio Tinto indikerer, at det er for optimistisk, og at bunden formentlig først nås i 2015, og at den ligger noget dybere, end vi tidligere havde forventet, skriver Sydbank i en kommentar til tallene.

Kun Vestas falder mere end FLSmidth tirsdag, da aktien i vindmøllefabrikanten dykker 2,9 pct. til 150 kr.

TO TAGER TETEN

Blot to aktier holder plusset tirsdag. Lundbeck stiger 1,8 pct. til 122,30 kr. oven på gårsdagens kapitalmarkedsdag. Her fortalte selskabet en stribe nyheder, deriblandt at man forventer solid fremgang i vækstmarkeder, samt at flere interessante lægemidler bevæger sig fremad i pipelinen.

Derudover har Nordea løftet sin anbefaling af aktien til "hold" fra "sælg".

TDC bygger videre på mandagens stigning med et løft på 0,8 pct. til 50,20 kr. Mandag blev kursmålet på aktien løftet hos Nomura og Credit Suisse. Førstnævnte understregede samtidigt, at man ser TDC som en potentiel opkøbskandidat.

- Vi mener TDC fortsat tilbyder investorer en stabil indtjening og med yderligere værdi fra en potentiel konsolidering. TDC's dominans på markedet vil sandsynligvis ikke komme under øget pres i 2014, om end markedet for betalings-tv oplever nogle fluktuationer. Mobilmarkedet til sandsynligvis forbedres i takt med, at Telenor begynder at implementere en større restrukturering, skrev Nomura.

Derudover fortæller Jyllands-Posten, at selskabet vil hæve sine priser for erhvervskunder fast hvert år med minimum 2 pct.

TO TUNGE TRÆKKER NED

C20 Caps to helt tunge drenge, Novo Nordisk og A.P. Møller - Mærsk trækker begge ned i det samlede regnskab tirsdag.

Novo Nordisk, der holder kapitalmarkedsdag tirsdag, falder 0,1 pct. til 982,00 kr. Fra kapitalmarkedsdagen forlyder det, at opkøb er en mulighed for selskabet samt at der stadig ses markant potentiale i USA.

- I USA er vi meget glade for udviklingen de sidste 10 år. Vi er ikke færdige endnu, men vi er kommet langt, fortalte koncerndirektør Kåre Schultz.

Han kan glæde sig over, at Novo er gået fra at være en ret ukendt spiller i USA til nu at være markedsleder med en markedsandel af det totale diabetesmarked målt i værdi på 29 pct. Og ambitionerne stopper ikke her.

- Hvis vi gør det godt, tror vi, at det kan øges til 45 pct. eller måske mere, siger Kåre Schultz.

A.P. Møller - Mærsk falder 1,2 pct. til 54.750 kr.

Ud over den generelt skidte stemning er aktien presset af, at Maersk Lines konkurrenter har lanceret planer om at spejle den store P3-alliance, som Maersk Line har indgået med CMA CGM og MSC, der omfatter fælles drift af en flåde.

Det er containershipping-alliancen G6, der har besluttet at udvide samarbejdet til også at omfatte ruter mellem Asien og den nordamerikanske vestkyst og de transatlantiske ruter. I forvejen gjaldt samarbejdet farter mellem Asien og den amerikanske østkyst samt Asien-Europa. Det fortæller et af G6-rederierne, tyske Hapag-Lloyd, i en pressemeddelelse.