Overbevisende stigninger i USA

De amerikanske aktier følger tendensen fra Europa og åbner med solide stigninger trods flere markante negative nyheder.

Læs mere
Fold sammen
Et rædselsfuldt år er slut for de amerikanske investorer, der gør hvad de kan for at komme godt fra land i det nye.

Alle de tre ledende indeks ligger i markante plusser med et par timer tilbage af dagens handel.

Teknologiaktierne i Nasdaq, der smed 40,5 pct. i 2008, er oppe med 2,6 pct., mens det toneangivende S&P 500-indeks, der rummer de 500 største børsnoterede virksomheder i USA, også følger pænt med efter en fremgang på 2,3 pct.

I 2008 smed S&P 500-indekset 38,5 pct. af værdien, så markant et tab er ikke set siden 1931.

Endelig er der fremgang til industriaktierne i Dow Jones-indekset, der er oppe med 2,2 pct. Sidste år tabte Dow Jones mere end 33 pct. af værdien – det er det tredjestørste tab på et enkelt år nogensinde for industri-indekset.

Fredagen har ellers bud på flere særdeles skuffende nyheder, bl.a. har tilliden hos de amerikanske indkøbschefer fra fremstillingsindustrien ikke været lavere siden sommeren 1980.

Og fredag bragte New York Times historien om, at den amerikanske stålindustri forventer, at Barack Obama er klar med en redningspakke på ikke mindre end 5340 mia. kr.

Investorerne tror over en bred kam på et bedre aktieår i 2009 end i 2008, det kunne næsten heller ikke gå værre, men der er mange ubekendte faktorer, som slører udsigten.

Bl.a. er investorerne i tvivl om, hvor dyb krisen vil blive og samtidig venter alle spændt på, om de allerede vedtagne redningspakker, til bl.a. bilindustrien, vil få den forventede effekt på økonomien.