Ottende lukkerekord for C20 i 2013

Med en sprudlende Novozymes i front satte det danske C20-indeks mandag årets ottende lukkerekord

Foto: LISELOTTE SABROE
Med en sprudlende Novozymes i front satte det danske C20-indeks mandag årets ottende lukkerekord, da indekset indledte ugen med en stigning på 0,9 pct. til534,77. Også de øvrige børser i Europa viste gode takter, da markedsdeltagerne generelt havde positive forventninger til, at amerikanerne vil få løst problemerne med sit gældsloft, som i øjeblikket har markedets store opmærksomhed.

Novozymes klarede sig bedst i C20 med en stigning på 7,0 pct. til 172 kr. - det højeste niveau i et år år og tæt på det højeste niveau nogensinde på 180,9 -efter et regnskab fra enzymselskabet, som var bedre end ventet. Samtidig virkede selskabets ledelse på en efterfølgende telekonference ifølge Nordeaoverbevisende i forhold til de nye finansielle mål, hvilket var med til at sende aktien op.

- Det er fuldt fortjent, at aktien stiger, da estimaterne skal justeres lidt op, men et kurshop på over 6 pct. virker i overkanten og kan benyttes til at tagetoppen af aktiebeholdningen i Novozymes. En faktor, som i vores øjne spiller ind og er med til at sende aktien op, er, at flere investorer inden regnskabet havde "shortet" aktien. Flere af dem bliver nødt til at lukke de "shortede" positioner ved at købe aktien tilbage, vurderer Nordea og henviser med sidstnævnte til et forhold, der i finanskredse kaldes "Short Squeeze".

Novozymes spår i 2013 en vækst i driftsresultat på 4-7 pct. fra 2745 mio. kr. i 2012. Holder prognosen lander driftsindtjeningen i intervallet 2855-2937 mio.kr., mens analytikere ifølge SME Direkt spåede et resultat på 2843 mio. kr. op til regnskabet. Målt på resultatet efter skat indikerer Novozymes' et overskudpå 2137-2197 mio. kr., eller noget over analytikerforventningerne om et resultat på 2126 mio. kr.

Blandt de øvrige C20-aktier steg Mærsk B 1,9 pct. til 47.240 kr., efter at aktien blev hævet til "køb" af det japanske finanshus Nomura. Chr. Hansen havdeligeledes en god dag og lukkede efter en stigning på 1,1 pct. i 195,3 kr. i det højeste niveau nogensinde. Bunden af C20 blev indtaget af Vestas med et fald på1,1 pct. til 38,30 kr.

Danske Bank faldt desuden 0,7 pct. til 108,2 kr. på dagen, hvor banken havde kickoff for sin nye privatkundemodel. Modellen, der blev præsenteret fredag, harsiden fået en del tæsk i både sociale og traditionelle medier, da den blandt andet pålægger de mindre privatkunder et gebyr på cirka 300 kr. om året. Nogleforskere har spået kundeflugt, mens andre forskere forudser, at resten af de danske banker kommer til at følge trop med en lignende model.

Uden for C20 fortsatte SAS-aktien årets optur, efter at Citigroup løftede anbefalingen af aktien til "køb" efter flyselskabets restruktureringsplan. Samtidig har papiret dog fået sænket sit kursmål til 7,48 skr. fra 11 skr. af Nomura. I København steg aktien 13,8 pct. til 9,9 kr., hvilket bragte årets stigning op på 48 pct.