Optur for aktier - men Apple skuffede

Det amerikanske aktiemarked sluttede med stigninger på en regnskabstung onsdag på Wall Street i New York.

Foto: KEVORK DJANSEZIAN

Gode regnskabsresultater fra flere sider trak markedet op samtidig med, at de amerikanske politikere stemte for en midlertidig suspension af det amerikanske gældsloft, hvilket også blev betragtet som positivt for markedet. Til gengæld skuffede verdens mest værdifulde selskab - Apple - med fjerde kvartals resultaterne. Regnskabet kom dog først efter lukketid, og fik derfor ingen indflydelse på den samlede slutstilling.

Dow Jones Industrial Average sluttede onsdag med en stigning på 0,5 pct., og S&P 500 lukkede 0,2 pct. højere. Det teknologitunge Nasdaq-indeks lukkede med en stigning på 0,3 pct.

Torsdag morgen ligger Dow Jones og S&P futurene med fald på 0,1 pct. og 0,4 pct., mens Nasdaq bliver hårdt ramt af Apple-aktiens store kursfald i eftermarkedet i New York. Futuren handles torsdag morgen med et minus på 1,6 pct. i Tokyo.

- Lige nu er det hele indtjeningsrelateret, og den kendsgerning, at vi måske kan stede gældsloftet til hvile for endnu et par måneder, siger Frank Ingarra fra Northcoast Asset Management i Greenwich, Connecticut, til Bloomberg News.

Blandt dagens store aktie-bevægelser var IBM der fremlagde regnskab tirsdag efter lukketid. Investorerne kvittterede for de gode resultater med en kursstigning på 4,4 pct.

En anden af de helt store IT-koncerner, Apple, skuffede investorerne trods et rekordsalg på 47,8 millioner af topproduktet iPhone. Anlytikerne havde sat næsen op efter 50 millioner solgte smartphones. Salget af iPad levede derimod op til forventningerne med 22,9 millioner solgte tavlecomputere. Aktien steg 1,8 pct. i den ordinære handel, men efter regnskabstallene blev annonceret efter børstid, fik selskabet en regulær afklapsning af investorerne. Apple faldt hele 9,8 pct. i eftermarkedet.

Hvis der var skuffelse over Apple, var der til gengæld jubel over filmstreamingsselskabet Netflix. Koncernen nærmest chokerede Wall Street med et overraskende overskud på 13 cent per aktie, hvor analytikerne havde forventet et tab i samme størrelsesorden i fjerde kvartal. Netflix nåede en omsætning på 945 mio. dollar kvartalet, hvilket også toppede analytikernes estimater. Netflix-aktien steg 34 pct. i eftermarkedet.

Chip-producenten AMD rapporterede en fjerde kvartals omsætning, der toppede analytikernes estimater. Salget af server-chips trak godt op i regnskabstallene, hvilket tegner godt for den igangværende strategiske ændring, der sigter mod at mindske afhængigheden af pc-markedet. Aktien steg 11 pct.

Antivirus-softwarekoncernen Symantec Corp fremlagde tal for tredje kvartal. Salg og indtjening slog analytikernes estimater, godt hjulpet af en stærk efterspørgsel efter data-ledelsesværktøjer. Aktien steg 2,9 pct.

General Dynamics, der blandt andet producerer udstyr til forsvarsindustrien, kom ud af fjerde kvartal med markant lavere resultater end analytikernes forventninger. Det sker som følge af en kraftig nedskrivning på værdien af forsvarskontrakter. Aktien steg dog 1,1 pct.

Burger- og fastfoodkæden McDonald's kom ud af fjerde kvartal med en samlet vækst på 0,1 pct. på det sammenlignelige salg. Analytikerne havde ventet en negativ vækst på 0,3 pct. Aktien steg 0,6 pct. i dagens handel, men satte det meste til i eftermarkedet, der barberede 0,4 pct. af kursen.

Begejstringen over Novo Nordisk fortsatte onsdagen igennem på Wall Street-børsen i New York. Koncernens ADR'er steg 0,8 pct. til 180,18 dollar og med en dollarkurs torsdag morgen på 5,6065 kr., svarer det til en slutkurs på 1010,18 kr. Det er 0,82 kr. mindre end ved lukketid i København, hvor papiret lukkede i 1011 kr.