Optræk til nye små aktiekursfald

Kurspilen peger en anelse ned fredag morgen på det europæiske aktiemarked, efter at udviklingen i USA sent torsdag var til den negative side.

Foto: KELD NAVNTOFT. Novo Nordisk, der tidligere på ugen krydsede kurs 1000 for første gang, vil formentlig fortsat være i fokus og kan være med til at sætte stemningen for de danske aktier. Ifølge en række analytikere, Ritzau Finans har talt med, kan selskabet være på vej med et aktiesplit efter de senere års store kursoptur.
Læs mere
Fold sammen

Det er dog kun beskedne fald, der er lagt op til, hvis man kigger på futures-indeksene. I mangel af større regnskaber kan det blive to nøgletal, der sætter retningen.

Torsdag bød på en generelt god stemning i Europa med stigninger på 0,5 til 1 pct. i de toneangivende indeks, mens det danske C20-indeks blev holdt lidt tilbage af blandt andet fald i Novo Nordisk-aktien. Det var årets kun tredje fald i C20-indekset ud af 17 handelsdage, mens der for C20 Cap-indekset var tale om det femte dyk.

Novo Nordisk, der tidligere på ugen krydsede kurs 1000 for første gang, vil formentlig fortsat være i fokus og kan være med til at sætte stemningen for de danske aktier. Ifølge en række analytikere, Ritzau Finans har talt med, kan selskabet være på vej med et aktiesplit efter de senere års store kursoptur. Torsdag faldt aktien 0,5 pct. til kurs 1007. Novo Nordisk aflægger i øvrigt årsregnskab torsdag 31. januar.

Vestas var også i vælten torsdag med et fald på knap 4 pct. Japanske Mitsubishi Heavy Industries meldte ud, at selskabet venter at have sin offshore-vindmølle klar i 2015. Det fik investorerne til at frygte, at en potentiel aftale mellem japanerne og Vestas er blevet mindre sandsynlig, da deres samarbejde skulle have drejet sig om netop offshore-møllerne. Aktien lukkede i kurs 37,69. Den har desuden siden fået løftet sit kursmål til 42 kr. fra 35 kr. af banken HSBC.

Banksektoren kan igen løbe med noget af opmærksomheden, efter at Nationalbankens renteløft i går gav pæne kursstigninger til Danske Bank og Sydbank. Fredag kommer finanssektoren i fokus, når Den Europæiske Centralbank (ECB) ved 12-tiden fortæller om bankernes planlagte første tilbagebetaling af de langsigtede LTRO-lån til. Forventningerne lyder ifølge Nordea på en tilbagebetaling på mellem 100 og 350 mia. euro., og tallet vil blive læst som en indikation af bankernes styrke.

Biotekselskabet Bioporto kan igen være i fokus, efter at en gruppe aktionærer har bedt selskabet om at indkalde til ekstraordinær generalforsamling for at holde valg til bestyrelsen. Bioporto var i slutningen af 2012 igennem en rodet kapitaludvidelse, og sidste uge faldt aktien 19 pct. på en dag, da tyske Siemens afbrød sit salgsarbejde på vegne af Bioporto. Aktien lå torsdag ved lukketid i 4,09 kr.

Fredag byder desuden på regnskab fra nordjyske RTX, der fremlægger tal for første kvartal af sit regnskabsår 2012/2013. Selskabet afholder desuden generalforsamling.