Optmistiske tyskere hev renten op

Den 10-årige danske rente steg fredag solidt efter to nyheder, der øgede tilliden til en bedring af Europas økonomi og dermed gav mod på mere risiko hos investorerne.

Læs mere
Fold sammen

Fredag steg renten på det toneangivende statspapir med 6 basispoint til 1,70 pct. Samlet for ugen, der torsdag bød på en rentestigning fra Nationalbanken, blev det til en stigning i renten på 9 basispoint.

Det første hop i renten kom omkring kl. 10, da tal for den tyske erhvervstillid, Ifo-indekset, i januar udviklede sig bedre end ventet. Ifo-tallene dækker over den tyske erhvervstillid og er udarbejdet af Ifo-instituttet i München. Indekset udviklede sig positivt i januar og også bedre, end analytikerne havde forventet ifølge estimater indsamlet af Bloomberg.

Indekset steg til 104,2 mod ventet 103,0. Både synet på den nuværende situation og forventningerne til fremtiden var bedre end ventede.

- Krisen er ovre. I det mindst i Tyskland. Tilbageslaget i fjerde kvartal sidste år synes at have været meget kort, sagde Carsten Brzeski, økonom i ING i Bruxelles, til nyhedsbureauet Reuters.

Cheføkonom Helge Pedersen fra Nordea vurderede også i en kommentar, at Tyskland er på vej ud af krisen.

- Ifo-indekset er blot det seneste skud på stammen af økonomiske nøgletal, som giver håb om, at Tyskland igen er på vej mod bedre økonomiske tider. På grund af Tysklands historiske rolle som Europas vækstlokomotiv kan det være med til at trække resten af Europa og i særdeleshed dansk økonomi ud af det aktuelle dødvande, skrev Helge Pedersen.

Fredag middag kom der så mere brænde til det positive bål. Tal fra ECB viste, at de europæiske banker vil tilbagebetale 137,2 mia. euro til centralbanken af de nødlån, der igennem LTRO-programmerne blev givet, da krisen rasede på sit højeste. Det var mere end ventet ifølge Bloomberg News, hvilket blev taget som et positivt tegn i forhold til den europæiske finanssektors sundhed.

Med den slags positive nyheder i ryggen kunne et sæt skuffende tal for salget af nye boliger i USA for december ikke rykke på stemningen.

I Tyskland steg renten på landets 10-årige statsobligations med 7 basispoint til 1,64 pct. I Sydeuropa faldt renterne på italienske og spanske 10-årige papirer med 4 og 8 basispoint til 4,11 og 5,14 pct.