Optimisten mod pessimisten

Det er nemt at finde personer herhjemme, der mener aktier skal op i kurs. Økonomien har det fint og selskaberne klarer sig nærmest forrygende godt.

Tre danske virksomheder har udsendt regnskab i år. Det er TrygVesta, Bang & Olufsen og Rockwool. Alle har opjusteret. Alle er steget pænt i kurs. Alle har overrasket selv de største optimister positivt.

Det er aktiechef Tue Østergaard fra Gudme Raaschou Bank, der trækker disse tre selskaber frem som eksempel på, hvor gode tiderne er på det danske aktiemarked.

»Nedture kan der altid komme. Men vi har bare svært ved at se, hvad der skal udløse en lige nu, hvor økonomien går godt, og de danske virksomheder klarer sig nærmest forrygende godt. Vi venter et nyt godt aktieår herhjemme med stigninger på fem til ti procent,« siger Tue Østergaard.

At Lønmodtagernes Dyrtidsfond (LD) ser mindre optimistisk på fremtiden og frygter en nedtur på aktiemarkedet, kommer ikke bag på Tue Østergaard, »for de var også negative i 2006, som han siger.

I god form

Tue Østergaards danske favoritter er DSV, Vestas, GN Store Nord, NeuroSearch og Novozymes.

»Masser af selskaber på det danske marked er i god form. De er aggressive, ekspansive og meget globalt tænkende. Vi mener, at der er udsigt til, at langt de fleste C20-selskaber øger indtjeningen i 2007 sammenlignet med 2006, og det er et godt udgangspunkt for at vente en positiv udvikling i aktiekurserne. Selskabernes indtjening vil formentlig stige med omkring 13 procent i år, noget over væksten for 2006 på omkring fem procent,« siger Tue Østergaard.

Saxo Bank er derimod mere forsigtig og advarer som Marlene Nørgaard fra LD også mod, at opfatte verden som »rosenrød.

»Vi er langt mere forsigtige end markedet generelt. Vi tror ikke på en blød landing i USAs økonomi, før vi ser den,« siger markedsstrateg hos Saxo Bank, Torben Krogh. De frygter med andre ord den hårde landing, som kan give nedtur på aktiemarkedet ude og hjemme.

For høje forventninger

Torben Krogh tilføjer, at der er mange gode grunde til at være optimistisk, og udsigterne er lyse for første halvdel af 2007.

»Men 2. halvår kan blive begyndelsen på en potentielt alvorlig, nedadgående tendens. Vi mener også, at mange herhjemme har lidt høje forventninger til afkastet i år. Det danske marked kan måske godt stige syv-otte procent i år, men ikke de 20-30 procent, vi har set de senere år. Det venter vi ikke. Der er også fare for, at vi får en nedtur på kort sigt. Markedet er steget meget de sidste måneder, og nærmest uden der har været nedture. Så en korrektion på kort sigt kan ikke udelukkes,« siger Torben Krogh.

Generelt tror Saxo Bank mest på japanske aktier i år, som de forudser stiger mellem 20 og 22 procent. Europæiske aktier kommer ind på en andenplads med godt og vel halvt så meget, mens udsigterne for amerikanske aktier er endnu mindre.

Men der er fare på færde. Det er længe siden markedet generelt er steget så længe i træk, som tilfældet har været de sidste måneder, uden der er kommet en nedtur.

»Så det gælder som altid om at passe på,« siger Torben Krogh.

Jyske Bank mener, at der er en god chance for, at også 2007 vil give pæne aktieafkast: Aktier er fortsat ikke dyre sammenlignet med obligationer, rigelig likviditet stimulerer væksten og der er mange opkøb og overtagelser.

»Vi tror på stigende indtjening i 2007. Vi venter, at langt hovedparten af de 25 største danske børsnoterede virksomheder leverer en fremgang i driftsresultatet i 2007,« hedder det i en analyse fra banken.