Opsigtsvækkende træk fra Nordea - sænker pris på aktiehandel

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen,

Velkommen til ugens første nyhedsoverblik. Vi skal i dag forbi historien om et muligt nederlag i skattelyopgør og et dansk selskab på offensiv Down Under. Men først zoomer vi ind på en potentiel priskrig på aktiehandel.

1
Nordea dumper pris på aktiehandel

Fra i dag bliver det billigere at handle aktier hos Nordea. Storbanken har således valgt at halvere kurtagesatsen for onlinehandel med udenlandske aktier, da banken oplever en stigende interesse for netop disse aktier. Det skriver Børsen (kræver abonnement).

»Det er vigtigt for os at have konkurrencedygtige tilbud og helt skarpe priser til alle vores kunder,« siger Anne Buchardt, der er chef for opsparing og pension i Nordea, til avisen.

Konkret sænker Nordea satsen fra 0,5-0,6 pct. til 0,2 pct., mens minimumssatsen dumpes til 29 kr. fra det nuværende niveau på mellem 100 og 150 kr. Dermed overhaler Nordea sine ærkerivaler på prisen, da Danske Banks satser ligger på mellem 0,35-0,6 pct. med en minimumssats på 149 kr., mens Jyske Banks satser ligger på 0,5 pct med en minimumssats på 150 kr.

»Jeg synes, at det er super positivt, fordi det simpelthen har været for dyrt i de store banker. Det er et område, hvor de her rene internethandelshuse, som f.eks. Nordnet, har fået lov til at regere relativt uden konkurrence fra de store, og det her tiltag må derfor ses som en offensiv. Jeg vil tro, at der kommer en reaktion fra andre banker,« siger John Norden, formand for prisportalen Mybanker.

Det er første gang siden 2006, at Nordea sænker prisen på aktiehandel.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Danske iværksættere skal på træningslejr i IKEA

Med en lille adapter i en lampe vil iværksætterne Jan H. Christiansen og Morten Bremild give mulighed for lysstyring, babyalarm, indbrudssikring og overvågning af indeklimaet via en app.

Den lyse idé har allerede skaffet opstartsvirksomheden Anyware Solutions 1,7 mio. kr. i støtte, men nu har den svenske møbelgigant IKEA også fået øjnene op for løsningen. Den danske virksomhed er blevet udvalgt som én ud af ti internationale opstartsvirksomheder blandt 1.300. Derfor skal Anyware Solutions med på en bootcamp i IKEAs hovedkontor i Småland.

Læs hele historien i Berlingske Business (kræver abonnement).

Business anbefaler

3
Eksperter: Danmark har kurs mod nederlag i skattelyopgør

Det blæser i retning af et nederlag til den danske stat i et årelangt skatteopgør med multinationale koncerner og kapitalfonde, skriver Finans.

Det vurderer bl.a. professor i international skatteret på Aarhus Universitet Anders Nørgaard Laursen, efter at EU-Domstolen netop har afgjort en lignende sag fra Frankrig.

Skat har rejst en række krav for omkring 21 milliarder kr. mod multinationale koncerner, fordi de har betalt milliarder i renter og udbytter skattefrit ud til skattely som Cayman Islands og Guernsey. En del af sagerne verserer ved danske domstole og afventer en afgørelse fra EU-Domstolen.

4
Avis: Arla bejler til Australiens største mejeri

Arla Foods er en af flere bejlere til Australiens største mejeriselskab, Murray Goulburn. Det skriver The Australian. Ifølge brancheanalytikere bunder interessen fra den danske mejerigigant i, at Arla kan få bedre fodfæste på de asiatiske markeder.

I det seneste regnskabsår havde Murray Goulburn en omsætning på næsten 14 milliarder kr. Til sammenligning omsatte Arla i 2016 for lidt over 71 milliarder kr. Deutsche Bank er hyret til at finde den rette køber af Murray Goulburn.

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder ligger på et tiårigt toppunkt mandag, hvor de japanske investorers fravær åbner døren for stigninger på baggrund af Wall Streets rekorder inden weekenden.

Lettelse over, at weekenden ikke gav anledning til nye provokationer fra Nordkorea, giver investorerne blod på tanden, skriver Ritzau Finans.

  • Hongkongs Hang Seng: 1,1 pct.
  • Sydkoreas Kospi: 1,1 pct.
  • China Shanghai Composite: 0,5 pct.
  • Amerikanske aktiefutures: 0,3 pct.