Opjusteringer i vente fra industri- og finansselskaber - Sydbank

 

I de kommende uger vil størsteparten af de danske børsnoterede selskaber offentliggøre kvartalstal for årets 3. kvartal. Optimismen har været stor blandt investorerne de seneste par år og selv solide regnskaber kan godt gå hen og skuffe markedet med faldende kurser til følge. Hos Sydbank forudser analytikerkorpset, at der kun er risiko for nedjustering af årsforventningerne hos to af de større selskaber, mens der især blandt industri- og finansselskaberne kan ses frem til opjusteringer. Det fremgår af bankens aktietema med bankens forventninger til de kommende kvartals- og årsregnskaber.

 

- Vi anser det som meget sandsynligt, at forsikringsselskaberne Alm. Brand, Trygvesta og Topdanmark opjusterer deres forventninger, primært som følge af et lavt skadesniveau i 3. kvartal og generelt forsigtige forventninger. Sommerens vandskader indgik således allerede i halvårsregnskabet, bemærker banken.

 

Trods en lidt hård medfart de seneste måneder til især finansaktierne som følge af subprime-krisen i USA og den efterfølgende finansielle uro globalt, venter Sydbank, at regnskaberne fra de danske banker vil bevise, at de ikke er særlig eksponeret mod subprime-markedet i USA og dermed ikke direkte er berørt af krisen. Det vil fjerne en del af usikkerheden omkring dem.

 

- En langt større udfordring for bankernes indtjening synes derimod at ligge i 2008, når dansk økonomi ventes at komme ned i gear, boligmarkedet kølner af og tab på udlån forventes at stige fra de rekordlave niveauer, konstaterer analytikerne.

 

Fokus i de kommende regnskaber vil udover muligheden for opjusteringer være på vækstudsigterne for de kommende år, betydningen af dollarens svækkelse og de høje råvare- og energipriser. Dollaren er siden årsskiftet svækket med knap 8 pct., mens flere virksomheder baserer deres årsforventninger på et højere niveau end det nuværende. Især de danske rederier, som afregner fragt i dollar og selskaber med en stor procentdel af salget til USA, såsom Novo Nordisk, Novozymes, William Demant og Vestas, er stærkt berørt af den faldende dollar. Omvendt nyder selskaber som B&O, IC Companys og SAS godt af den lave dollar. For SAS betyder det lavere udgifter til brændstof, som ellers i forvejen befinder sig på rekordhøje niveauer. Sydbank forudser, at dollaren vil svækkes yderligere i år i forhold til den danske krone og venter, at den ved årsskiftet vil være nede i kurs 515 mod 522 mandag formiddag.

 

Analytikerne benytter lejligheden til at advare mod, at indtjeningsforventningerne i markedet efterhånden er kommet højt op for en række selskaber, hvilket ses af de høje kursniveauer, en lang række selskaber er nået op i.

 

- Så længe den økonomiske vækst er høj, og dette afspejler sig i en fortsat høj indtjeningsvækst i virksomhederne, er dette isoleret set ikke noget problem. Men bøjer den økonomiske vækst af, eller forårsager det stigende omkostningspres i virksomhederne en lavere indtjeningsvækst, vil de danske aktier gå en sværere tid i møde påpeger Sydbank og fortsætter:

 

- Prisfastsættelsen af danske aktier levner således ikke plads til fejltrin i den kommende regnskabssæson. Dette gælder specielt en række små og mellemstore selskaber, hvor prisfastsættelsen er anstrengt, mens der er mere "luft" for de større aktier. Vi anbefaler derfor generelt investorer at være meget selektive i deres investering i danske aktier.

 

Derfor kan regnskabssæsonen risikere at byde på et meget volatilt aktiemarked.

 

Analytikerne venter, at C20-indekset slutter året i niveauet 500-520. Mandag formiddag ligger indekset i 487,58, mens det satte rekord i 517,67 tidligere på måneden.

 

Sydbank venter, at følgende selskaber i forbindelse med det foranstående regnskab :

 

- vil opjustere forventningerne: A.P. Møller - Mærsk, Alm. Brand, Auriga, Carlsberg, D/S Norden, FLSmidth & Co., GN Store Nord, NKT Holding, Rockwool, Simcorp, Trygvesta, Topdanmark, Vestas, ØK og G4S.

 

- risikerer at nedjustere forventninger: Coloplast og Harboes Bryggeri.

 

- fastholder forventninger: Danisco, Danske Bank, D/S Torm, Genmab, IC Companys, Lundbeck, Nordea, Novo Nordisk, Novozymes, Royal Unibrew, SAS, Solar og William Demant

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )