Opgørelse: Amerikanske aktier vandt første halvår

Investorer i amerikanske aktier kan se tilbage på de første seks måneder af 2016 med et lille smil på læben. For det er de amerikanske aktier, der klarede sig bedst gennem første halvår med et afkast på 3,74 pct. Det viser en opgørelse, som Sampension har lavet.

Investorer i amerikanske aktier kan se tilbage på de første seks måneder af 2016 med et lille smil på læben. Fold sammen
Læs mere

Lige efter følger aktier i Brik-landene (Brasilien, Rusland, Indien og Kina), hvor afkastet set over de seks forgangne måneder er på 3,53 pct., viser opgørelsen. Og som nummer tre kommer Asien minus Japan ind med et afkast på 2,2 pct.

Ser man på Europa fratrukket Storbritannien og på Storbritannien selv, så ligger afkastene i bunden - og sammen med Japan indtager de aktier de tre nederste pladser med fald på op mod 5 pct.

»Nervøsiteten for yderlig nedgang i den økonomiske vækst specielt i den vestlige verden og Kina har formentlig også sat sig præg på afkastene, ligesom den øgede usikkerhed i forbindelse med Storbritanniens brexit-afstemningsresultat har sænket de europæiske vækstforventninger,« skriver Henrik Olejasz Larsen, investeringsdirektør i Sampension, i opgørelsen.

DANMARK I BUNDEN

Vender man blikket mod Danmark, så er det gået skidt. Samlet ligger afkastet på danske aktier - sammen med Japan - i bunden, hvis man sammenligner med afkastet i første halvår 2015.

»Det har betydet et fald på 20 pct.point for Danmarks vedkommende, mens Japan følger pænt efter med et fald på næsten 18 pct. point. De andre europæiske markeder har heller ikke her klaret sig særlig godt, omend de ligger et godt stykke fra Danmark med fald i omegnen af 8-10 pct. point.«

»Specielt Japan er i det første halvår af 2016 blevet hårdt ramt af den megen uro, der qua den japanske valutas rolle som flugtvaluta har resulteret i en kraftig styrkelse af yennen, hvilket især har påvirket japanske eksportvirksomheder,« påpeger investeringsdirektøren.

FORSYNING OG ENERGI I TOP

Ser man på, hvilken type aktier der har givet de højeste afkast, så rettes pilen mod forsyningsbranchen med et afkast på næsten 15 pct. i første halvår 2016, mens energi følger lige efter på en andenplads med omkring 14 pct. Telecom, materialer og fødevarer ligger som perler på en snor på de efterfølgende pladser.

»Mens de to førstnævnte brancher har vendt udviklingen fra negative afkast i første halvår 2015, så har de tre sidstnævnte brancher forbedret deres afkast fra omkring nul pct. til et pænt positivt afkast i omegnen af 8 pct.« lyder det fra Henrik Olejasz Larsen.

Til gengæld beviser opgørelsen, at den finansielle sektor falder helt igennem og opnår en bundplacering med et negativt afkast på 8,45 pct., mens også forbrugsvarebranchen og sundhed begge ligger i rødt.