Opec viser overraskende stærkt sammenhold

Nye tal fra Opec viser, at medlemmerne overholdt 90 pct. af beskæringerne i januar.

Arkivfoto. Nye tal fra Opec viser, at medlemmerne overholdt 90 pct. af beskæringerne i januar. Fold sammen
Læs mere
Foto: WU HONG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da organisationen af olieproducerende lande, Opec, sidste år besluttede at skære i produktionen er oliepriserne steget med 20 pct., og nye tal viser, at kartellets 13 medlemmer i høj grad har overholdt aftalen.

Det skriver New York Times.

- Indtil videre holder det her langt bedre end nogen tidligere aftale har, siger Opec-analytikeren Bhushan Bahree fra researchfirmaet IHS Markit til New York Times.

Den primære årsag til den stærke aftale var det markante fald i olieprisen i slutningen af 2014. Fra et toppunkt på 100 dollar per tønde i 2014 faldt prisen til under 30 dollar per tønde i starten af 2016. Det skubbede olieproducenterne ud i store økonomiske problemer.

De nye tal fra Opec viser, at medlemmerne overholdt 90 pct. af beskæringerne i januar. Saudi Arabien har skåret sin produktion endnu mere end lovet, og Rusland, som er med i aftalen, skar også sin produktion. Det har betydet højere oliepriser lige siden.

På trods af det stærke samarbejde er Opec og Rusland som bekendt ikke alene om at bestemme udbuddet af olie.

Andre olieproducenter som USA og Brasilien har øget produktionen siden aftalen, hvilket direkte modvirker effekten fra Opec-landene. Ifølge eksperter kan det betyde, at aftalen helt falder fra hinanden, skriver New York Times.