Onsdagens obligationer: Centralbankrygter udløste pænt rentehop

De danske obligationsrenter tog et ganske pænt skridt højere onsdag, hvor markedet blev vidne til flere spekulationshistorier om de pengepolitiske udsigter i Europa og Japan.

Læs mere
Fold sammen

Den tiårige danske rente åbnede ellers fladt, men begyndte omkring 10-tiden sin march højere til et niveau omkring 0,20 pct. ved børslukketid. Det var en samlet stigning på 7 basispoint fra tirsdag.

- Generelt har man set et let opadgående pres på renterne på det seneste, siger Mikael Olai Milhøj, der er senioranalytiker i Danske Bank.

Han peger på, at det skyldes flere faktorer - blandt andet voksende inflationsforventninger, efter at brexit ikke viste sig at få så stor negativ effekt på økonomien som oprindeligt spået.

Dertil kommer nyt fra Japan, der kan have smittet af i Europa, ligesom man så i sidste måned, da den japanske centralbank meddelte, at den vil forsøge at løfte og stabilisere den tiårige obligationsrente nær nul og sikre en stejlere rentekurve.

Som en udløber heraf sagde kilder onsdag til Bloomberg News, at den japanske centralbank muligvis vil stoppe med at referere til en målsætning om et obligationsopkøb på 80.000 mia. yen årligt og dermed indikere, at målet har andenrang i forhold til ønsket om at kontrollere rentekurven.

- Det kan godt have smittet af på de europæiske renter, siger Mikael Olai Milhøj med henvisning til, at det kan nære spekulationer om, at Den Europæiske Centralbank på sigt vil følge den japanske kollegas eksempel og søge at hæve de lange renter.

Ud på eftermiddagen onsdag skrev Reuters så, at det er næsten sikkert, at Den Europæiske Centralbank vil forlænge sit opkøbsprogram, der ellers udløber i marts.

- Det burde selvfølgelig ikke presse renten op, siger Mikael Olai Milhøj, der dog peger på, at der tales om, at Den Europæiske Centralbank vil skrue ned for sine opkøb, der i øjeblikket er på 80 mia. euro om måneden.